Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Massachusetts nesmí bránit svatbám gayů

19. 11. 2003 - PRAHA [BBC]

Nejvyšší soud v americkém státě Massachusetts rozhodl, že v principu je možné, aby osoby stejného pohlaví uzavřely sňatek. Na soud se obrátilo sedm homosexuálních párů, kterým sňatek předtím nepovolily místní vládní úřady. Ačkoli soud rozhodl, že zabránit manželským svazkům párů stejného pohlaví by bylo neústavní, nenařídil státu, aby oddací list homosexuálním párům vydával.

Na případ ihned reagoval americký prezident George Bush. Prohlásil, že manželství je svazek muže a ženy a že masachusettské rozhodnutí svátost manželství ničí.

Podle rozhodnutí soudu mají páry gayů a lesbiček plné právo uzavřít sňatek. Aktivisté za rovná práva homosexuálů to označují za velké vítězství. Sňatky osob stejného pohlaví se ale nestanou v tomto státě legální automaticky. Otázku musí ještě posoudit státní zákonodárci.

Jak naznačuje Bushova téměř blesková reakce, právo homosexuálů na uzavření manželství se pravděpodobně napřesrok stane vášnivě diskutovaným tématem v prezidentských volbách. Podle průzkumů veřejného mínění většina Američanů uzákonění těchto sňatků odmítá.

Svatby gayů a lesbiček jsou povolené v sousední Kanadě, dosud však ve Spojených státech byly nezákonné, i když ve státě Vermontu mají homosexuálové právo uzavírat registrované partnerství. Toto rozhodnutí zřejmě bude mít dopad i na ostatní státy, které musejí uznat jakkýkoliv svazek uzavřený v jiném státě.


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Informační partneři Zpravodajství ECN

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz