Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

V německo-českém pohraničí je zpráva o prostituci kritizována

11. 11. 2003 - PRAHA [Radio Praha]

Nedávná německá zpráva o údajné masové dětské prostituci v českém pohraničí se setkala s nepochopením na rozhovorech českých a německých odborníků o ochraně dětí v příhraničním bavorském Selbu. Experti dávali najevo, že je třeba rychle překonat spory kolem publikace, kterou vydala organizace Karo a německá odbočka Dětského fondu OSN (UNICEF), a věnovat se intenzivně praktické spolupráci. "Poučením je, že problém nelze řešit buldozerem, ale poněkud jemněji, abychom neublížili sobě navzájem," řekl starosta Selbu Wolfgang Kreil. Zároveň varoval před iluzí, že problémy související s prostitucí se změní rychle.

"Nepodléhejme náladám, aby se nezhoršily vzájemné dvoustranné vztahy," nabádal také starosta Chebu Jan Svoboda, jehož města se publikace Děti šlapou chodník obzvlášť dotkla. Zástupce hornofalcké regionální správy z bavorském Řeznu (Regensburg) Peter Mayer připouští, že problém dětské prostituce existuje. "Nelze ale věřit takovému rozsahu," vzkazuje na adresu autorky knížky Catrhin Schauerové.

Jednání v Selbu už podruhé připravilo berlínské Evangelické středisko pro péči o mládež (EJF), které od loňska nově spolupracuje s Chebem místo organizace Karo. Konference se přitom věnuje hlavně poradenství a terapii v případech týrání a zneužívání dětí. Odborníci EJF považují vydanou knížku Schauerové za pochybnou. "Rešerše v publikaci jsou zcela nevědecké," říká vedoucí EJF Siegfried Dreusicke. "Jde o pouhý popis nějakého stavu," dodává odbornice EJF Sigrid Richterová-Ungerová. Především jí chybějí analýzy a návrhy na opatření a prevenci. Takto pojatá publikace podle ní nic neřeší, ještě více zažene pasáky a pedofily do ústraní a oběti více zastraší. Richterová-Ungerová to říká proto, že beztak se jen málo ví o skutečném rozsahu eventuálního zneužívání dětí. Problém se přitom nepodaří nikdy vymýtit a existuje i v zemích, kde je relativní blahobyt.

Publikace Děti šlapou chodník narazila na české straně na rázné odmítnutí. Také německý ministr vnitra Otto Schily minulý týden vyzval autory k předložení důkazů. V polovině prosince by se na berlínském ministerstvu vnitra měla uskutečnit schůzka se zástupci německé odbočky UNICEF. Spolupráce Schilyho ministerstva s Karo a UNICEF na projektech k potírání dětské prostituce přitom trvá již několik let.


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Informační partneři Zpravodajství ECN

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz