Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Do konce listopadu je možnost přihlásit se na semináře o ženských právech

7. 11. 2003 - BRNO [Econnect / Nesehnutí]

- Ženská práva jsou lidská práva -
- Ženská práva jsou lidská práva -

O genderových stereotypech, historii ženského hnutí, násilí na ženách, mateřství, rodině a nových příležitostech: taková je náplň letošního, už třetího ročníku cyklu seminářů "Ženská práva jsou lidská práva", které v rámci stejnojmenné kampaně připravuje brněnské Nezávislé sociálně ekologické hnutí – Nesehnutí. Série vzdělávacích seminářů zaměřených na otázky tradičního rozdělení mužských a ženských rolí ve společnosti se uskuteční v období od ledna do května příštího roku, přihlášky však pořadatelé očekávají nejpozději do 30. listopadu.

Semináře budou probíhat každou třetí sobotu v měsíci v Brně v prostorách Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity; jako přednášející pozvali organizátoři odbornice a odborníky z různých oblastí gender probematiky. "Počet účastnic a účastníků je omezen, protože zájem převyšuje kapacitu prostor," upozorňuje jedna z organizátorek, Kateřina Plesková z Nesehnutí. Proto je třeba přihlášku doručit co nejdříve – v elektronické podobě se dá získat i na stránkách projektu Ženská práva jsou lidská práva, kde zájemci najdou nejen podrobnější informace o seminářích, ale kromě jiného také nabídku feministické knihovny, texty letáků s gender tematikou i řadu odkazů o feminismu, rovných příležitostech, násilí na ženách či gay a lesbických právech.

"Semináře jsou určeny pro všechny, kdo mají zájem získat základní přehled o feminismu, ženských právech a gender studiích," říká Kateřina Plesková, která připomíná, že problematika gender se přímo dotýká každodenního života a fungování celé společnosti: přesto jsou otázky související s postavením ženy a muže ve společnosti stále ještě často zkreslovány a tabuizovány. "Chceme se podílet na utváření vhodného prostoru, v němž by se proměňovaly postoje k těmto otázkám, a aktivně spolupracovat na řešení jednotlivých problémů. Naším základním cílem je vytvořit systém dlouhodobého vzdělávání v této oblasti. Stěžejní aktivitou je cyklus vzdělávacích seminářů na téma gender - role žen a mužů ve společnosti," vysvětluje Nesehnutí.

Semináře "Ženská práva jsou lidská práva" jsou vedle dalších informativních akcí, jako jsou mimo jiné veřejné filmové projekce a diskuse, stěžejní aktivitou kampaně. Ta byla zahájena začátkem roku 2001. Projekt si klade za cíl přenést diskusi o tématech gender mimo akademickou půdu a tím přiblížit a včlenit gender problematiku do všedního života žen a mužů.


Připravovaný harmonogram a témata seminářů:

  • 17. ledna 2004 - Genderové stereotypy
    Vedle úvodu do problematiky gender a feminismu a seznámení se základními pojmy probereme téma tradičních rolí, mýtu krásy, postavení žen a mužů v jazyce.
  • 21. února 2004 - Historie ženského hnutí
    Představíme feminismus v historických souvislostech společně s významnými osobnostmi. Vedle minulosti nezapomeneme ani na současnost a nové směry tohoto hnutí.
  • 20. března 2004 - Násilí na ženách
    Uvedeme Vás do problematiky domácího násilí na ženách. Budeme se věnovat tématu obchod se ženami, prostituce a domácí násilí.
  • 17. dubna 2004 - Mateřství, rodina
    Rozebírat zde budeme otázku mateřství a těhotenství, alternativních přístupů k těhotenství a porodům a také rodin homosexuálních partnerů.
  • 15. května 2004 - Rovné příležitosti
    Toto téma probereme z různých stran. Na rovné příležitosti v zaměstnání se podíváme z pohledu práva. Dozvíme se jaká je situace v českých a moravských podnicích. Zamyslíme se nad rovnými příležitostmi ve vzdělání a neopomeneme otázku rovných příležitostí v rodině – prodiskutujeme téma aktivního otcovství.


Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz