Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Anglikánský svět odmítl homosexuálního biskupa

5. 11. 2003 - LONDÝN [BBC]

- Gene Robinson -
- Gene Robinson -

V sedmdesátimiliónové komunitě anglikánské církve zavládla po nedělním vysvěcení Gena Robinsona, který se v rozporu s Biblí hlásí otevřeně ke své homosexualitě, za biskupa v americkém státě New Hampshire vážná rozepře. Několik anglikánských arcibiskupů z afrických zemí, kde má církev početné příznivce, uvedlo, že přeruší s americkou církví veškeré styky.

A hlava anglikánské církve, arcibiskup z Canterbury Rowan Williams, ustavil komisi, která má zjistit, jaké bude mít krok amerických anglikánů důsledky pro jednotu celé církve. V jejím čele je irský primát Robin Rameš, který připouští, že komisi čeká nelehký úkol: "Jestliže prohlásí některé součásti anglikánské církve, že se necítí být součástí svazku s americkou církví, znamená to, že ty, které se k nim nepřidají, se s nimi necítí svázány?"

"Celá ta situace je velmi složitá, vstupujeme na naprosto neprobádané území. Částečně je to tím, že Anglikáni neměli a nepotřebovali žádný soubor pravidel, kterými by se museli řídit."

Bez přehánění a měřeno ohlasy ve vlastní anglikánské církvi jde zřejmě o nejvážnější spor a incident od samotného vzniku anglikánské církve v šestnáctém století, kdy se angličtí věřící v době vlády krále Jindřicha VIII. odtrhli od Vatikánu a jako církev se vyvíjeli samostatně.

V Africe opouštějí anglikány věřící

Nejostřejší výhrady proti vysvěcení homosexuálního biskupa přišli z rozvojových zemí - takto dnes reagoval jeden z nigerijských biskupů Cyril Okorocha: „Myslím, že anglikánská církev teď bude muset změnit svůj název, protože pokud zůstanou Američané v naší církvi, způsobí ostatním hodně bolesti. Žádáme tedy arcibiskupa z Canterbury, aby dostál povinnosti svého úřadu a našel odvahu a vzkázal Američanům, aby z církve vystoupili.“

Cyril Okorocha varuje také před tím, že krok amerických Anglikánů povede k poklesu věřících: „Přinášejí nám velké utrpení, neboť naši muslimští přátelé zvyšují naše pronásledování a naši římskokatoličtí sousedé nás zahrnují nadávkami a naše vlastní děti teď opouštějí anglikánskou církev a přidávají se k jiným církvím,“ uvedl Cyril Okorocha, který vykonává svůj úřad v Nigérii, kde mají anglikáni sedmnáct miliónů věřících.

Arcibiskup z Canterbury v ošidné situaci

Podobně jako on se vyjádřili k včerejšímu vysvěcení vedoucí anglikánští duchovní v Keni, v Rwandě a v dalších zemích, které bývaly britskými koloniemi.

Vzniklá situace postavila do svézelné situace Rowana Williamse, arcibiskup z Canterbury, který se v minulosti nevyhýbal kontroverzním tématům a který byl považován spíše za liberála. Je mu však jasné, že pokud by vysvěcení Robinsona přivítal, navždy by anglikánskou církvi rozdělil.

Arcibiskup vydal po včerejším vysvěcení písemné prohlášení, v kterém zdůraznil, že tento krok bude mít velmi vážné následky pro soudržnost anglikánské církve. Vyzval současně všechny věřící a představené, aby nesahali k žádné akci do té dob, než svou práci ukončí zvláštní komise anglikánské církve, ustavená minulý měsíc na setkání všech 38 anglikánských biskupů zde v Londýně.

Arcibiskup vyzval k modlitbám za moudrost, trpělivost a odvaze. Je však možné, že události přímo uvnitř církve se budou vyvíjet rychleji, než by si Rowan Williams přál. Nelze totiž vyloučit, že zejména zastánci tradičního výkladu Bible požádají arcibiskupa z Canterbury, aby se mohli od Anglikánské církve odtrhnout. Na druhou stranu se však objevily i některé hlasy, který krok anglikánské církve v New Hampshire přivítali s tím, že církev tímto korkem prokázala otevřenost a čestnost a že tento krok přivede do řad anglikánské církve nové věřící homosexuální orientace.


Ivan Kytka

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

Informační partneři Zpravodajství ECN

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz