Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - občanský sektor
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Zachová si Vaňkovka svou industriální krásu?

12. 9. 2003
Eliška Kapounová [Econnect] -


-foto- Výstava fotografií továrny Vaňkovky přinese poselství o její industriální kráse „v předvečer její proměny“ v obchodní a kulturní centrum. Minulý rok se výstava v rámci Dnů evropského dědictví konala ještě přímo ve Vaňkovce - letošní ročník prožijeme s Vaňkovkou přímo v centru města Brna. Stopy a doteky generací, které vypovídají o poezii Vaňkovky ožijí na fotografiích Václava Jiráska, Libora Teplého, Hanse Lablera a Petra Francána.

Smyslem výstavy je ukázat veřejnosti Vaňkovka ještě před tím, než půlka areálu padne za oběť výstavbě nového shopping centra a uzavřít tak symbolicky jednu epochu v životě továrny. Areál pochází z roku 1865, patří mezi zákonem chráněné památky. Jeho součástí je strojírna, slévárna, modelárna, jádrovna i „budova úřednictva".

Neobvyklou krásu prostředí představují fotografové jak v černobílé tak barevné fotografii. Umělci zachytili prchavé okamžiky, v nichž Vaňkovka ožívala ze zakletého spánku i její industriální estetiku – šerosvit rozpadajících se budov, syrovost architektury se zelení, včetně stop mnoha lidí, kteří v prostoru tvořivě pracovali.Hudebníky a noblesní atmosféru koncertů z jádrovny zdokumentoval Petr Francán. Hans Labler sestavil fotografickou esej - portréty 27 Vaňkováků. Nejvýstižnější fotografie (i dalších autorů) poslouží jako podklad pro výpravnou publikaci o Vaňkovce.

Během výstavy proběhne několik přednášek a veřejných diskusí, které se zaměří na objasnění otázky, jak se výstavbou obchodní galerie areál změní, jak bude včleněn do urbanistických vazeb, jaké jsou alternativní možnosti využití historického areálu.

Rekonstrukce je na spadnutí
Rekonstrukce kompromisně zachová část historické strojírny a úřední část budovy. Výstavbě pasáže a obchodní galerie ustoupí modelárna a hala slévárny (36 000 m2 obchodních ploch). Nejstarší část jádrovny se stane součástí Obchodní Galerie. Nová 300 metrů dlouhá obchodní pasáž bude otevřena v roce 2005.

Projekty pro Vaňkovku
Současně s přípravou zahájení výstavby obchodní Galerie občanské sdružení Vaňkovka žádá město o podporu pro projekty Salon Vaňkovka a Studio Vaňkovka. „Prostory pro kulturu, vzdělání a občanské aktivity v rekonstruovaných objektech Vaňkovky klíčový význam pro vyváženost a přitažlivost této části města.“ uvedla za sdružení Eva Staňková. Provoz Salonu a Studia by vzniklému celku nabídl živý kulturně – vzdělávací komunitní koncept. V ideálním případě by tyto projekty zajistily vznik infocentra nevládních neziskových organizací a prostor pro kreativní poznávání vědy a techniky.


VAŇKOVKA MAGICKÁ - Výstava fotografií Vaňkovky z let 1994 – 2003
13. – 28. září 2003

Doprovodný program výstavy
Během výstavy budou vždy v úterý v 17 hodin uspořádány veřejné besedy:<
Vaňkovka v novém kontextu - úterý 16. 9. 2003 v 17 hodin

Historická Vaňkovka v rámci projektu obchodní Galerie Vaňkovka (investor německá firma ECE – probíhá stavební řízení). Účast přislíbili zástupci ECE Projektmanagement Praha a Atelieru Brno.

Vaňkovka – tradice tvořivosti - úterý 23. . 2003 v 17 hodin
Beseda na téma dvou záměrů nového využití rekonstruovaných objektů
Studio Vaňkovka (bývalá strojírna)
Salon Vaňkovka (šatny bývalé slévárny), které připravují Občanské sdružení
Vaňkovka, Junior Dům dětí a mládeže a další partneři…

Eliška Kapounová

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-

O Autorech

Eliška Kapounová

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz