Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Genetická zamořená kukuřice v Itálii

22. 7. 2003 - [Greenpeace]

Italské úřady nařídily okamžitou likvidaci polí kontaminovaných manipulovanou kukuřicí. Kontaminace asi 400 ha kukuřice byla minulý týden zjištěna v severoitalském regionu Piemont. Skandál propukl po zveřejnění výsledků rutinních testů prováděných italskými úřady, které prokázaly genetickou kontaminaci osiva běžné odrůdy kukuřice.

Testy prokázaly u více než 100 farmářů, kteří zakoupili semena běžné (geneticky nemanipulované) kukuřice u firmy Pioneer, že mají pole kontaminována geneticky manipulovanou (dále GM) kukuřicí. Testování vzorků však bohužel probíhalo až ve chvíli, kdy bylo kontaminované osivo zaseto. Místní úřady v Piemontu na situaci zareagovaly nařízením okamžité likvidace kontaminované kukuřice na polích.

"Tento skandál přichází jen krátce poté, co Evropský parlament schválil nové předpisy regulující označování a používání GM organizmů. Italský případ ukazuje, že v legislativě EU stále jsou nedostatky. Chybí právní nástroje schopné zabránit kontaminaci osiva a neexistuje jednoznačná odpovědnost za škody způsobené kontaminací, která musí být na bedrech původců genetického zamoření," uvedl mluvčí Greenpeace a dodal "Případy kontaminace osiva GM plodinami jsou v poslední době spíše pravidlem než výjimkou. Je otázka jestli se jedná o náhodu nebo zda jde o promyšlenou praktiku producentů GM osiva. V každé případě jsou takové skandály důvodem pro přijetí přísné legislativy. Původci kontaminace musí nést plnou finanční zodpovědnost."

Podle informaci získaných Greenpeace (viz tisková zpráva Greenpeace - Italian seed contamination scandal highlights need for tighter European legislation) existuje v postiženém regionu vážné podezření, že kontaminace byla způsobena jednou z odrůd GM kukuřic firmy Monsanto. Právě firma Pioneer se v mnoha zemích podílí na prodeji GM osiva agrochemického koncernu Monsanto.

Tento italský genetický skandál je mimo jiné i vážným varováním pro české zemědělství. Firma Monsanto totiž na českých polích s GM kukuřicí experimentuje (viz přehled polních pokusů s GMO v ČR na stránkách Greenpeace) a nyní dokonce usiluje o povolení komerčního pěstování jedné z odrůd GM kukuřice. Proti udělení tohoto povolení protestovala v uplynulých měsících jak organizace Greenpeace, tak představitelé ekologických zemědělců. Ti se totiž obávají komerčního pěstovaní GM plodin, které představuje vážnou hrozbu pro ekofarmáře specializující se na bioprodukci. Na základě těchto varovných hlasů se ministr životního prostředí Libor Ambrozek rozhodl zatím povolení ke komerčnímu pěstování GM kukuřice zatím neudělit a vrátil podklady k přezkoumání.


Miroslav Šuta


Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz