Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Vyškolení dobrovolníci radí při obavách z AIDS

18. 7. 2003 - PRAHA [Econnect]

-Dům světla-
-Dům světla-

Sedmadvacet dobrovolných pracovníků, vyškolených v průběhu uplynulého roku, nyní zvedá telefony na Lince pomoci AIDS. Díky nově vyškoleným dobrovolníkům jsou na telefonním čísle 224 810 702 čtyřiadvacet hodin denně k dispozici odborníci připravení zodpovědět dotazy týkající se přenosu infekce HIV, možností testování či léčby. "Dobrovolníci jsou také připraveni poskytnout pomoc lidem HIV pozitivním, jejich blízkým i těm, kdo mají strach, že se touto zákeřnou nemocí nakazili," dodává Václav Hrček z České společnosti AIDS pomoc, která krizovou linku provozuje.

Česká společnost AIDS pomoc, občanské sdružení pomáhající lidem žijícím s infekcí HIV a onemocněním AIDS, nabízí rady prostřednictvím Linky pomoci AIDS už od roku 1992. Po telefonu se na sdružení obracejí lidé, kteří prožívají nejistotu či krizi související s onemocněním AIDS ať už svým či blízkého člověka; telefonující ale také často žádají o radu, jak snížit riziko infekce HIV v konkrétních situacích, anebo jak postupovat v případě, že se riziku vystavili.

Cílem projektu proškolování dobrovolných pracovníků, který financovala Evropská unie v rámci programu Phare Access 2000, bylo především zlepšit kvalitu a zvýšit odbornost poskytovaných služeb. Přímý prospěch z prohloubení znalostí a dovedností dobrovolníků mají mít především klienti volající na linku – v roce 2001 se uskutečnilo 826 hovorů, v roce 2002 se na Linku pomoci AIDS dovolalo celkem 780 klientů. Sdružení předpokládá, že prospěch z prohloubení odborných znalostí, ale především ze získání dovedností krizové intervence, budou mít klienti ubytovaní v azylovém domě i další klienti v různém stádiu HIV infekce nebo onemocnění AIDS, kterým se tito dobrovolníci věnují také jako pečovatelé.

V Domě světla v pražském Karlíně, kde je linka provozována, sdružení nabízí i další služby: na adrese Malého 3 je možné nechat si v AIDS poradně bezplatně provést anonymní test na HIV, a to každé pondělí (mezi 16.00 a 19.00) a středu (od 9. do 12. hodiny), přičemž výsledky testu jsou výhradně osobně sděleny následující pondělí. Anonymita a bezplatnost testování byla zvolena proto, aby bylo dostupné všem bez ohledu na finanční situaci či zdravotní pojištění, ale také z potřeby překonání obav klienta z náhodného prozrazení identity. "Dostupnost testování umožňuje včasné zjištění případné infekce a zahájení léčby v době, kdy může mít léčba nejlepší výsledky," uvádí sdružení. V roce 2002 využilo služeb poradny přes 700 klientů, přičemž 670 osob bylo testováno na HIV protilátky; u šesti z nich byla zjištěna infekce HIV. Poradna také nabízí individuální konzultace a pomáhá příchozím hledat způsoby, jak vyloučit či alespoň minimalizovat riziko infekce virem HIV; v případě zjištění HIV pozitivity pak ve spolupráci s dalšími pracovníky Domu světla poradna poskytuje klientům podporu a pomoc, zvláště v období bezprostředně po sdělení výsledku.


Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz