Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Plán odpadového hospodářství - úspěšný test komunikace

11. 6. 2003
[Alena Mejstříková] -


Minulý týden ve středu schválila vláda po více než roce příprav a vyjednávání s ostatními resorty i s veřejností nový Plán odpadového hospodářství. Je to strategie, která stanoví pravidla pro nakládání s odpady na příštích deset let. Ve výsledné podobě tak plán počítá například s modernizací a rozvojem recyklace až na 50% do sedmi let, či odmítá státní podporu výstavbě dalších spaloven.

Vývoj dokumentu prošel značnými změnami. V roce 2001 předložila konzultační firma AEA Technology najatá ministerstvem životního prostředí pracovní návrh vládního odpadového plánu, který počítal s výstavbou až 18 spaloven. Od té doby se plán změnil takříkajíc o 180 stupňů takže například spalovny odmítá. Podle schváleného plánu se má v každé obci povinně třídit sklo, plasty, papír a biodpad. Do roku 2010 se má snížit produkce nebezpečných odpadů i množství odpadů ukládaných na skládky o 20%. Skládky, které nebudou vyhovovat novým požadavkům, mají být do roku 2009 uzavřeny.

Na podobě některých základních požadavků v současné podobě plánu mají bezesporu velkou zásluhu nevládní ekologické organizace především Hnutí Duha. Svoji kampaň s jasnými argumenty prosazující především zvýšení recyklace, podporu lepších recyklačních služeb a zastavení výstavby nových spaloven odpadu začala Duha vést hned od počátku a její průběh doprovázelo především intenzivní komunikace a přesvědčování ať již na jednáních s úředníky na ministerstvu či v akutních případech hrozícího nebezpečí vyškrtnutí některých základních principů pomocí dopisových kampaní přímo k ministrům případně demonstrací svých požadavků přímo před vládou či ministerstvem.

Duha Plán označila za první ekologický test Špidlovy vlády. Byl to však také test nového způsobu komunikace mezi nevládními organizacemi a novým ministrem životního prostředí Liborem Ambrozkem a celým jeho ministerstvem.

Strategie Duhy byla založena především na vyjednávání, komunikaci s ministerstvem a na počátku také s kraji, které připravovaly své koncepce jako podklad pro celostátní plán. Strategii vyjednávání a přesvědčování partnerů zvolilo také ministerstvo, které tak působilo i na ostatní ministerstva. Výsledkem je sice se zpožděním potvrzená, ale povedená a také celou vládou schválená strategie. Schválený plán je také důkazem, jak může občanská společnost svým pevným a jasným postojem a komunikací s příslušnými politiky, kteří jsou však ke komunikaci ochotni, přispět k vytvoření kvalitní podoby strategického dokumentu jakým je Plán odpadového hospodářství.

Obě strany si vyzkoušely, že tento způsob může fungovat. Vyplývá to i z uspokojivého vyjádření Vojtěch Koteckého z Duhy že vláda odvedla docela dobrou práci. Brzy se ukáže, zda jsou ke komunikaci ochotna všechna ministerstva. Právě v těchto dnech zveřejnilo Ministerstvo průmyslu a obchodu návrhy nové energetické politiky. Nevládní organizace či Strana zelených je však označili za návrat o několik desítek let nazpět a odmítnutí moderních trendů.

Článek byl psán pro Infoservis Člověka v tísni (www.infoservis.net).


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz