Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

„Utopená" sbírka znovu přichází k životu

16. 6. 2003 - PRAHA [Econnect]

Stoletá povodeň nešetřila ani kulturní instituce ani sbírkové fondy. Jak probíhaly kroky k záchraně kulturního dědictví a jak poškozené kulturní dědictví ožilo představuje výstava Zachráněné dědictví - představuje záchranu sbírek Galerie hlavního města Prahy. Z těžce zasaženého areálu zámku Troja a sbírky plastik bylo již téměř 90 procent poškozených památek konzervováno nebo obnoveno. Výtěžek z výstavy bude věnován na dokončení restaurace sbírek.

Evakuace sbírek byla zahájena hned v pondělí 12. srpna 2002. S obětavostí všech zúčastněných byly po uzavření protipovodňových vrat vynášeny sbírkové předměty z hlavního depozitáře GHMP v suterénu zámku. Vzhledem k rychle stoupající vodě však evakuace nebyla dokončena ani v části drobnějších plastik. Po opadnutí vody jsme zjistili, že v části depozitářů je zdvižená podlaha a vznikl zde vír, který porazil všechny police, rozmetal jednotlivé předměty a došlo tak k rozsáhlému poškození části sbírek rozmetaných vodních vírem. Byly proto vyjímány jak celé předměty, tak i jejich části, aby je bylo možné restaurátorsky či autorsky obnovit.

Záchrana střep po střepu

Restaurátoři byli často postaveni před nelehké úkoly konzervovat i velmi různorodé materiály: převážná část konzervovaných materiálů byla sice na bázi sádry, pálené glazované i neglazované keramiky, kamene, kovů nebo kompozitních materiálů, ale bylo zde i dřevo, materiály na bázi dřevotřísky nebo papíru, sklo, plasty, a bohužel třeba i čtyři modely z nepálené hlíny, které voda zcela zničila. Po dohledání starší dokumentace nebo dalších modelů, odlitků či definitivních variant pak mohlo dojít i k doplnění chybějících prvků – přesto zde je stále ještě prezentováno několik děl, které zatím čekají na ruku specializovaného restaurátora. Na další záchraně se podíleli již odborníci a restaurátoři i autoři kteří GHMP pomáhali jak svými radami, tak i vlastní prací. Současně bylo třeba se postarat i o některé zaplavené veřejné plastiky (v Karlíně, na Kampě, na Novotného lávce a na Žofíně).

Vystavené zachráněné artefakty

Výběr vystavených exponátů vznikl nikoliv plánovitou představou prezentace určitých výtvarných směrů či autorů, ale byl determinován povodněmi a úsilím o zachování maximální možné části sbírek GHMP a technologickými možnostmi restaurátorských zásahů. Ve fondech galerie se nacházeli i soubory z pozůstalostí především Františka Bílka a Jaroslava Horejce, z nichž část je zde rovněž po restaurování představena. Poškozené Bílkovy vázy se podařilo opravit velmi rychle a již byly vystaveny na Bílkově výstavě v Paříži.

Výstava Zachráněné dědictví je i poděkováním všem, kdo se na záchranných pracích osobně podíleli nebo také přispěli následně k opravám sbírek, zahrady a budov.

Výstava probíhá v prostorách domu U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí v termínu 28. 5. 2003 až 7. 9. 2003.


Sbírky Galerie Hlavního města Prahy

Kurt Gebauer - Alenka Galerie hlavního města Prahy byla zřízena v roce 1963 a byla jí tehdy svěřena péče o část uměleckých a sbírkových fondů z majetku dnešního Magistrátu hlavního města Prahy včetně souboru veřejných plastik. GHMP tak získala například soubor méně známých plastik, které Magistrát za II. světové války kupoval od českých výtvarníků, aby jim pomohl v tehdejší nelehké životní situaci. Ve fondech galerie jsou také větší soubory z pozůstalostí především Františka Bílka a Jaroslava Horejce. V depozitářích byla také uložena řada sádrových modelů a studií, z nichž je zde na výstavě zastoupeno např. dílo J. V. Myslbeka , J. Mařatky nebo J. Štursy a pro srovnání je zde model Vodníka V. Amorta i definitivní realizace v bronzu, původně umístěná na Petříně, odkud však musela být socha sejmuta, když byl ukraden její protějšek, Rusalka. Poválečné generace autorů až do současnosti jsou již většinou zastoupeny díly, které galerie postupně zakoupila a řada autorů (například M. Bílek, V. Bromová, M. Dopitová, K. Gebauer, V. Janoušková, M. Jetelová, P. Lysáček, S. Milkov, V. Preclík, J. Róna, J. Sozanský, J. Svobodová, D. Zámečníková, J. Zeithamml).


Eliška Kapounová

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související články

O Autorech

Eliška Kapounová

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz