Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

V pořadí jedenácté abilympijské klání je za dveřmi

6. 6. 2003 - PARDUBICE [Econnect]

Už pojedenácté se opět blíží soutěžní přehlídka pracovních schopností a dovedností zdravotně postižených. Dějištěm 11. ročníku abilympiády budou tradičně Pardubice – setkání zdravotně postižených lidí z různých koutů České republiky i Slovenska se uskuteční od čtvrtka 19. do neděle 22. června. Setkání zahájí odborníkům určená konference zaměřená na zaměstnávání osob se změněnou pracovní schopností, pátek a sobota pak budou věnovány soutěžím. Po oba soutěžní dny bude v provozu bezbariérový speciální autobus, který každého zájemce bezplatně dopraví do dějiště abilympiády.

Mezi disciplínami, které organizátoři připravili jak pro ostřílené účastníky, tak pro nováčky, jsou mimo jiné košíkářství, výroba šperků, aranžování suchých květin, tvorba webových stránek, malba na sklo, zdobení kraslic, ale například i řízení automobilu či montáž PC. Centrem soutěží i akcí doprovodného programu bude Salesiánské středisko mládeže. V jednotlivých disciplínách se utká 114 soutěžících, z nichž čtyři jsou ze Slovenska. "Největší zájem je o keramiku, vyšívání, počítačovou editaci textu, malbu na hedvábí a studenou kuchyň. Nejstarším abilympionikem je 78letá Miloslava Krajčí z Pardubic, nejmladší je Ivana Minaříková, narozená v roce 1985," přibližuje podobu letošního ročníku Miloš Pelikán z České abilympijské asociace. Mezi soutěžícími převažují vozíčkáři a mentálně postižení a nejvíce přihlášených osob je ze severní Moravy.

Soutěže doplní bohatý doprovodný program určený všem účastníkům – už ve čtvrtek večer se v divadle Exil uskuteční představení amatérského spolku (a)Maťák, následující dva dny budou zakončeny kulturním večerem. V sobotu v 10 hodin se uskuteční slavnostní otevření rekonstruovaných – a nově bezbariérových – prostor pardubického hlavního vlakového nádraží. "Jde o významnou událost, neboť vozíčkáři se díky novým výtahům a poštovnímu tunelu konečně samostatně dostanou na všechna nástupiště. Během dne se zájemci budou moci podívat také do vozové soupravy vysokorychlostního vlaku Pendolino," doplňuje Miloš Pelikán. Na programu je v sobotu i prohlídka expozic Východočeského muzea v místním zámku. Kromě mnoha dalších zpestření soutěží nemá ani letos chybět luštění křížovky s abilympijskou tajenkou.

První česká abilympiáda se uskutečnila v roce 1991 v Praze, kdy se vítězové jednotlivých soutěžních disciplín kvalifikovali na 3. mezinárodní abilympiádu, která se v tom roce odehrála v Hongkongu. Kromě let 1995 a 2000, které byly věnovány mezinárodním abilympiádám, se soutěž pracovních schopností a dovedností zdravotně postižených konala na národní úrovni každoročně. Záštitu nad letošním ročníkem abilympiády převzali předseda Senátu Petr Pithart a ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach, patrony jsou poslankyně Alena Páralová, senátorka Jaroslava Moserová a pardubický primátor Jiří Stříteský. Mezi oficiálně pozvanými hosty jsou hejtman Pardubického kraje Roman Línek, náměstek primátora Jiří Razskazov a senátorka Zuzana Roithová.

Pořádající Česká abilympijská asociace vznikla v roce 1997 s cílem zajistit organizaci 5. světové abilympiády v roce 2000 v Praze. Akce se v Evropě konala vůbec poprvé – předchozí setkání soutěžících se uskutečnila v Tokiu, Bogotě, Hongkongu a Perthu. Asociace sídlí v Pardubicích a působí zejména v oblasti zaměstnávání zdravotně postižených osob; je vydavatelem pětkrát do roka vycházejícího Abilympijského zpravodaje a výrazně se podílí na přípravě národních abilympiád. Asociace se také věnuje sledování architektonických bariér v pardubickém regionu a snaží se o jejich postupné odstraňování, zřídila také agenturu pro podporované zaměstnávání.


Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související články

O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz