Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Arkadie chystá nové chráněné bydlení

3. 6. 2003 - TEPLICE [Econnect]

"Hornatá krajina uprostřed Peloponésu, klid a mír kam oko pohlédlo, tak to snad bývalo ve starém Řecku. Zázemí pro ty z nás, kdo můžou míň než ostatní. Málokdy klid, ale mír kam oko pohlédne. Tak je to pod horami v Teplicích, v údolí mezi Komáří Vížkou a Milešovkou." Tak vítá návštěvníky web sdružení Arkadie: to v současné době zahajuje další etapu v komplexní péči o zdravotně postižené – realizuje se projekt Chráněné bydlení.

Projekt, podpořený Městem Teplice a Ministerstvem práce a sociálních věcí ČR, nabídne malometrážní byty. Ty budou sloužit jako chráněné bydlení dospělým klientům Arkadie, kteří se při samostatném bydlení neobejdou pro své zdravotní postižení bez péče asistenta. První obyvatelé projekt využijí po době nezbytné pro vybavení bytů – nejdříve však projdou tréninkovým programem, aby si mohli samostatné bydlení vyzkoušet. Začátkem tohoto měsíce mají být také vybráni asistenti a spolu s nimi i dobrovolní spolupracovníci z řad studentů psychologie, speciální a sociální pedagogiky či sociální práce.

Sdružení Arkadie, fungující už od roku 1990, si za cíl klade pomoc zdravotně postiženým lidem, a to od ranného dětství až po dospělost. Zřídila Pomocnou a zvláštní školu a Praktickou školu, kromě toho provozuje Nestátní zdravotnické rehabilitační zařízení, denní stacionář pro těžce zdravotně postižené klienty, chráněné dílny, projekt pro dlouhodobě duševně nemocné Altán a denní integrovanou dopravu postižených dětí. V denní péči účelových zařízení sdružení je zhruba devadesát klientů ve věku od 6 do 45 let, včetně zaměstnanců chráněných dílen se ZTP, dalších přibližně 75 zdravotně postižených klientů služby Arkadie pravidelně využívá.

Školy zřízené sdružením nejsou pro klienty jen prostředkem pro splnění povinné školní docházky, ale zároveň je mohou naučit praktickým dovednostem potřebným pro běžný život ve společnosti. Absolventi Praktické školy nacházejí uplatnění v chráněných dílnách. Nestátní zdravotnické rehabilitační zařízení umožňuje cvičením a pravidelnou rehabilitací zmírňovat následky postižení klientů, denní stacionář je pak určen klientům s nejtěžším postižením, kteří nemohou pracovat; stacionář plní funkci sociální rehabilitace.

Výchova a vzdělávání od dětství, které se Arkadie snaží postiženým nabídnout, má pomoci pozdějšímu pracovnímu uplatnění - zaměstnávání zdravotně postižených vyžaduje specifické podmínky a pojí se s řadou problémů. Ty sdružení částečně řeší nabídkou práce v chráněné dílně, kde se část zaměstnanců věnuje výrobě drobných dárkových předmětů z těsta, hlíny a textilu. Získat tyto výrobky bude možné i prostřednictvím internetového obchodu – ten Arkadie v současnosti připravuje na svých stránkách.


Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

5. 10. 2004

Související odkazy

O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz