Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Hledá se Strom roku 2003, některá města a regiony ČR už svůj strom roku mají

27. 5. 2003 - [Econnect / Nadace Partnerství]

Nadace Partnerství vyhlásila letos opět anketu Strom roku 2003. Chce tak upozornit na potřebnost stromů v našem životním prostředí a umožnit všem účastníkům soutěže představit svůj nejkrásnější strom a jeho příběh. Každý může navrhnout svůj strom - jednotlivec, obec či organizace. Dosud své stromy roku vyhlásili v 6 městech a obcích a ve dvou regionech ČR. Všichni tito vítězové a další nominované stromy jsou přihlášeni do celostátní ankety. Uzávěrka nominací je 1. června 2003. Vítězný strom bude "odměněn" návrhem a zajištěním optimálního způsobu péče a ochrany.

Motto ankety: Stromy jsou užitečné a krásné, od pradávna jsou symbolem života, jsou dokladem nepřetržitosti přírodních dějů a paměti lidských generací. Stromy tvoří genia loci krajiny naší vlasti, zasluhují náš obdiv a úctu, potřebují k životu prostor a láskyplnou péči. V naší kulturní krajině ani v obcích nemají stromy život lehký, často se stávají obětí krátkozraké neomalenosti a nenávratně mizí. Přitom krásné stromy v obci a v krajině jsou nejviditelnějším znakem dobrého vlastníka, hospodáře či správce.

Každý může navrhnout svůj strom. Písemné návrhy by měly obsahovat: 1) Důvod, proč strom navrhujete a jeho příběh, znáte-li ho. 2) Fotografii či obrázek stromu 3) Určení lokality, kde se navržený strom/stromořadí nachází (obec - ulice, místní název, okres) 4) Druh a přibližné stáří stromu. Návrhy posílejte na adresu Nadace Partnerství, Panská 7, 602 00 Brno a v elektronické podobě na strom.zivota@ecn.cz.

Postupně aktualizovaný seznam došlých návrhů na Strom roku najdete na stránce www.stromzivota.cz. Ze všech došlých návrhů vybere porota složená z odborníků a osobností 12 stromů (stromořadí) jako kandidátů na "Strom roku 2003". Kandidáti budou zveřejněni v médiích a v elektronické podobě na www.stromzivota.cz a na internetovém portálu Centrum.cz. O tom, kdo se stane vítězem celostátní ankety "Strom roku 2003", pak rozhodnou svými hlasy všichni milovníci stromů. Slavnostní vyhlášení ankety proběhne na Den stromů 20. 10. 2003.

Anketa Nadace Partnerství probíhá ve spolupráci s partnery - týdeníkem Květy, portálem Centrum.cz, rádiem Impuls a firmou Eden, která zajistí péči a ochranu vítěznému stromu. Záštitu převzal ministr životního prostředí ČR Libor Ambrozek.

Stromy roku ve městech a regionech ČR

Na výzvu Nadace již zareagovali mnohé obce, občanská sdružení, ale i jednotlivci. Například na Děčínsku zorganizovalo místní kolo ankety sdružení Arnika ve spolupráci se Správou národního parku České Švýcarsko. S velkým náskokem zde zvítězil buk lesní střihanolistý, který tvoří již přes 200 let dominantu nádvoří Děčínského zámku. "Tento strom rozhodně zalouží náš obdiv, nejen za jeho vytrvalost a houževnatost s jakou přestál období dějin před rokem 1989 a osídlení zámku ruskou armádou, ale i jako velká vzácnost v našem kraji," uvedla navrhovatelka Lenka Granátová z Děčína.

Prý tisíciletá lípa v Tatobitech vyhrála anketu o nejkrásnější strom Turnovska organizovanou zdejším městským úřadem. Městská část Praha - Uhříněves navrhla do celostátní ankety jeden z nejmohutnějších dubů letních rostoucích na území hl. m. Prahy, pravděpodobně jeden ze stromů, o kterém se zmiňuje hraniční protokol Uhříněveského panství z r. 1662.

Z Brna přišly již čtyři návrhy: jinan na Mendlově náměstí, jerlín na Žerotíově náměstí, lípa republiky v Židenicích, ořešák královský v Králově poli. Do celostátní soutěže postupují též finalisté brněnských soutěží o strom roku pořádaných ČSOP v Brně v letech 2001 - 2002: platan na nádvoří nemocnice u sv. Anny (vítěz 2001) a smrk v Králově Poli (vítěz 2002).

Své Stromy roku vyhlásili také v Hradci Králové, Kroměříži, Petrovicích u Příbrami, Vyškově a Rakovníku.

Strom roku 2002

Stromem roku 2002 se stal Popovský jasan z Karlovarského kraje. Majestátný strom je jasanem ztepilým, největší strom svého druhu u nás, s úctyhodnými parametry - stáří 200 let, obvod kmene 665 centimetrů, výška 26 metrů. Zvítězil mezi 140 navrženými stromy z celé republiky. Ve finále pro něj hlasovalo 444 lidí z blízkého i dalekého okolí. Slavnostní ošetření stromu se uskutečnilo letos v dubnu u příležitosti oslav Dne Země.

Veřejná sbírka Adoptujte strom!

Na podporu programu Strom života pořádá Nadace Partnerství také celonárodní veřejnou sbírku na stromy s názvem "Adoptujte strom!". Snahou je umožnit každému, kdo se nemůže aktivně podílet na ochraně přírody a výsadbě stromů, pomoci alespoň přispěním symbolické finanční částky. Průměrná částka, která pokryje náklady na vypěstování jedné sazenice a následnou péči o strom do věku, kdy již bude samostatný, je 200 Kč. Samozřejmě každá částka, kterou se rozhodnete pomoci, je vítána. Můžete se stát také pravidelným podporovatelem programu.

Každý, kdo podpoří výsadbu stromů, obdrží originální certifikát. Všechny dárce zveme na sázení, aby si svůj strom mohli vysadit sami. Jména dárců jsou zveřejněna na internetu a ve výroční zprávě Nadace Partnerství. Peníze od všech dárců jsou shromažďovány na samostatném účtu pro stromy, který je spravován Nadací Partnerství. Účet je otevřen jako transparentní u eBanky, takže každý, kdo má přístup k internetu, si může zkontrolovat veškeré pohyby na účtu na adrese www.eBanka.cz. Číslo účtu je 606794001/2400.


Alena Mejstříková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Alena Mejstříková

Autorka je redaktorka zpravodajství ECN a koordinátorka projektů.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz