Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Europa Nostra - ocenění za ochranu kulturního dědictví putuje i do ČR

15. 5. 2003 - [E-architekt]

-foto-
-foto-
Nejvyšší ocenění Evropské unie v oblasti kulturního dědictví za rok 2003 putuje do naší republiky. Mezinárodní porota nezávislých odborníků za předsednictví Wynforda J. Evanse ocenila z dlouhé řady více než 300 projektů přihlášených z 19 zemí světa v tomto roce celkem 38 nejlepších realizací. Mezi oceněnými byly i dva projekty z České republiky. V kategorii Umělecké sbírky získal nejvyšší ocenění (jednu ze šesti Cen Europa Nostra 2003 spojenou s finanční dotací 10.000 euro) projekt restaurování a prezentace sbírek zámeckého divadla v Českém Krumlově. Porota ocenila vynikající výsledek restaurátorské akce zahrnující soubor kulis, technického zázemí a kostýmů , zachovaných v jedinečném rozsahu a na původním místě. V kategorii Architektonické dědictví získala diplom obnova Valdštejnského paláce v Praze za komplexní přístup k restaurování a rekonstrukce paláce, respektující originální a autentické kvality jeho architektury a obdivuhodný akcent na urbanistické kvality souboru.

Europa Nostra si připomíná letos 40. výročí své činnosti a 25. výročí udělování těchto prestižních cen. V minulosti je za Českou republiku získali například rehabilitace a restaurování Národního divadla, zámku v Nelahozevsi, vily Muller od Adolfa Lose či zámku Kynžvart. Mezi nositele čestné medaile se zapsal i světově uznávaný reprezentant české památkové péče prof. dr. Dobroslav Líbal.

Evropská unie se v letošním rozhodla podpořit cenu Europa Nostra jako Cenu evropské komise pro záchranu kulturního dědictví. Tato nová strategie naplňuje dva hlavní cíle: prosadit vysoké standardy a kvalitativní hlediska praktické konzervace památek a podpořit mezinárodní výměnu zkušeností a ideí na poli ochrany kulturního dědictví. Jeho Královská výsost, korunní princ Dánského království, který je v současné době prezidentem Europy Nostra, komentoval tuto skutečnost následovně: „ Jsme potěšeni, že Evropská Unie rozpoznala hodnoty celoevropských ocenění na poli ochrany kulturního dědictví a zvolila Europu Nostru jako partnera pro udílení Ceny evropské unie pro kulturní dědictví „.

Při slavnostním ceremoniálu zdůraznila Viviane Reding, komisařka EU pro záležitosti kultury a vzdělávání, svoje přesvědčení o tom, že „ …spolupráce Evropské komise pro kulturu a vzdělávání přispěje k tomu, aby široká veřejnost lépe docenila zásadní význam veřejných i soukromých korporací k podpoře konzervování a rehabilitace našeho kulturního dědictví „. Ceny předávali v reprezentačních prostorách bruselského paláce d´ Egmont Viviane Reding, členka Evropské komise pro výchovu a kulturu a vzdělávání a Otto von Gablentz, prezident Europa Nostra. Za českou stranu převzali cenu generální ředitel Národního památkového ústavu Jiří Kotalík a odborná pracovnice jihočeského územního odborného pracoviště téže instituce Kateřina Cichrová.


E-architekt redakce

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz