Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Den Země - Co se děje v Praze, Brně, Berouně a Zdravých městech?

16. 4. 2003 - PRAHA [Econnect]

Každý rok kolem 22. dubna probíhají po celém světě nejrůznější akce spojené s oslavou Dne Země. Tento svátek má připomenout význam planety Země a nutnost její ochrany a má upozornit na vážné problémy našeho životního prostředí. Česká republika se k oslavám tohoto svátku připojila v roce 1990. Od té doby se každým rokem koná řada nejrůznějších akcí - pochody, soutěže, koncerty, festivaly, úklidové akce aj., které při této příležitosti pořádají neziskové organizace, školy, místní úřady i jednotlivci.

Nejvíce akcí u nás pořádají neziskové, především ekologické, organizace často ve spolupráci s městy. Mnoho akcí připravují také města sdružená v Národní síti zdravých měst, kde je spolupráce s NNO pravidlem.

Význam Dne země spočívá v tom, že umožňuje i té nejmenší organizaci a jednotlivcům zařadit svůj malý příspěvek k péči o životní prostředí do celostátního a celosvětového kontextu. Den Země umožňuje spojit síly k výraznějšímu oslovení široké veřejnosti i politiků a podniků a upozornit je na problémy a nutnost ochrany přírody a životního prostředí.

Co se děje v Praze

Již tradičně se ke Dni Země připojují především střediska a centra ekologické výchovy. Ekologické centrum hlavního města Prahy Toulcův dvůr připravilo na sobotu 26. dubna (10-19 hodin) den plný aktivit. Návštěvníci mohou vyzkoušet například výrobu ručního papíru s jeho barvením a zdobením, filcování, výrobu mýdla, předmětů z odpadového materiálu, panenek z vlny. Pro děti i dospělé jsou připraveny jarní hry, soutěže o přírodě. Dále se návštěvník může podívat na stříhání ovcí, provést přírodovědný průzkum mokřadu, prohlédnout si dravce atd.

Občanské sdružení Ekola - Živá planeta připravuje přímo na Den Země 22. dubna (15:00-18:00 hodin) zábavné soutěžní odpoledne pro děti i dospělé, kde se mimo jiné účastník dozví, "jak by měl vypadat ten správný obyvatel Země". Sdružení najdete v Praze 4 - Roztylech, v Hrudičkově ulici 2107.

Sdružení Tereza pořádá již tradičně jeden ze svých festivalů v přírodě v Prokopském údolí právě při příležitosti Dne Země. Tématem jarního festivalu Den Země 2003 je tentokrát "Voda". Uskuteční se o víkendu 26. a 27. dubna (sobota: 10-18 hod., neděle 10-16 hod.). Malí i velcí jej najdou v Prokopském údolí na místě bývalého koupaliště pod Klukovicemi. Připraveny budou atrakce jako Lovení vodních živočichů, Kouzla s vodou, Výroba vodních mlýnků, Vodní naučná stezka, Určování kvality vody či Divadelní představení. http://www.terezango.cz/akce/dzpozvan.htm

K oslavám Dne Země se připojují i některé městské části a také pražská ZOO v Troji, kde se Den Země zaměří na dravce a šelmy. Například Praha 12 (Modřany a okolí) připravuje na sobotu 26.4. turistickou trasu s úkoly pro pěší i cyklisty. Trasa začíná v Modřanské rokli, cílem je letiště Točná, kde bude připraven kulturní program s vyhlášením výsledků soutěží Modřanská baterie, Nejhezčí strom v Praze 12 a Voda pro život. Pro děti budou připraveny například soutěže, besedy a výstavka zvířat. Hrát bude country kapela.

Beroun a okolí

Klub ekologické výchovy Zeměkoulení Dětí Země v Berouně připravil pro děti všech věkových kategorií, kteří chtějí dát Zemi nějaký dárek, výtvarnou soutěž "Zachraňme odpadky". Děti mají nakreslit nebo jinak umělecky ztvárnit, co se jim nejvíce na odpadcích nelíbí, případně místa, kde se jim výskyt odpadků nezamlouvá nebo kde by se jim naopak líbily, kde si myslí, že by neškodily ani Zemi, ani lidem. Mohou to být třeba příklady recyklace, vratných obalů a dalších možností omezení vzniku odpadu.

Uzávěrka prací do soutěže je 19. dubna. Výtvarná díla si budete moci prohlédnout v Atriu Městského úřadu v Berouně od 22. dubna do 1. května 2003, kde budou vystaveny pod názvem "Zachraňme odpadky". Nejlepší práce budou podle jednotlivých kategorií vyhodnoceny a odměněny na akci Majáles neziskového sektoru 2003, který proběhne 1. května 2003 na Husově náměstí v Berouně.

Ke Dni Země připravuje Klub ekologické výchovy spolu s centrem neziskového sektoru Lomikámen řadu dalších akcí na víkend 26.-27. dubna. Již tradičně se bude uklízet Beroun a okolí. Tak jako loni oslovil klub představitele okolních obcí i škol, s výzvou k připojení se k úklidu také v jejich obci. Loni se zapojilo 15 škol a obcí.

Zdravá města

Jednotlivá města zapojená v Národní síti Zdravých měst pořádají spolu s místními nevládními organizacemi celou škálu akcí zaměřených na životní prostředí, jeho ochranu, úklid okolí či oslavy Dne Země. Některé akce se konají již tento týden, jiné se uskuteční ještě na začátku května. Zdravá města se do oslav Dne Země zapojují již tradičně. Poprvé se zapojilo v roce 1999 šest měst. Loni to pak bylo již 21 Zdravých měst.

Podrobnější program akcí v jednotlivých městech je připojen k této zprávě. Zde uvádíme přehled měst a upozornění na některé jejich aktivity:
Boskovice - videoprojekce s ekologickou tematikou
Hodonín - Eko jarmark
Chrudim - výstava na téma máme rádi zvířata a úklid v rámci akce Ukliďme svět
Kroměříž - Oslavy Dne Země na Velkém náměstí
Moravská Třebová - "Moravskotřebovský strašák" - soutěž originálního zpracování odpadů, ekologické odpoledne Za pokladem plačící Anny, úklid komunikací
Prostějov - Den Země ve spolupráci s ČSOP
Třebíč - program na Karlově náměstí
Valašské Meziříčí - oslavy Dne Země na náměstí, beseda Dětské slyšení
Zlín - Přednáška "O životním prostředí, ekonomice a lidech", Ekojarmark

Brno a okolí

Město Brno, člen sítě Zdravých měst, a místní nevládní organizace pořádají ke Dni Země celou řadu akcí v dubnu i květnu.

Upozorňujeme především na Den Země na hradě Veveří - 26-27.dubna (10-17 hod.). Hlavním organizátorem akce je tak jako loni Lipka - Dům ekologické výchovy v Brně. V letošním roce přizvala ke spolupráci brněnské "zelené" organizace. Tématem oslav je "Naše životní prostředí". Centrem pozornosti tak bude vzduch, voda, půda, flóra, fauna a člověk. K těmto okruhům se také budou vázat veškeré aktivity na stanovištích. Hry, výstavy, poradenství, soutěže a stánky zde připravují například Děti Země, Hnutí DUHA, Lipka, ČSOP Brno, NESEHNUTÍ, Rezekvítek, ZOO Města Brna, Nadace Partnerství, Veronica, Agentura ochrany přírody a krajiny aj. V neděli se navíc uskuteční Cyklovýlet na hrad Veveří.

Mezi dalšími akcemi je potřeba zmínit například vyhlášení výsledků anket Ropák roku 2002 a Zelená perla 2002. Součástí soirée v divadle Husa na provázku 25. dubna večer bude také vystoupení známého písničkáře Jana Vodňanského a Cimbálové muziky bez cimbálu při ZO ČSOP Veronica. Účast přislíbila řada významných členů Komise, která ropáky a perly vybírá, očekává se i ministr životního prostředí Libor Ambrozek.


Alena Mejstříková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Alena Mejstříková

Autorka je redaktorka zpravodajství ECN a koordinátorka projektů.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz