Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Vynucování souhlasu romských žen se sterilizací je nepřijatelné, shodují se mezinárodní lékařské organizace

8. 4. 2003 -, Econnect

Znepokojení nad zjištěními zprávy Tělo a duše, která byla zveřejněna v závěru ledna tohoto roku a která popisuje zarážející praktiky při sterilizování romských žen na Slovensku, vyjádřily i tři mezinárodní lékařské organizace. Informovala o tom slovenská Poradňa pre občianske a ľudské práva. Mezinárodní federace gynekologů a porodníků, Lékaři pro světové zdraví a Americké sdružení gynekologů a porodníků ve svých stanoviscích, která byla zaslána na vědomí i slovenskému ministerstvu zdravotnictví, vyšetřovacím orgánům a Generální prokuratuře SR, namítají, že praxe nedobrovolné sterilizace romských žen je nepřípustná.

Sterilizace není nikdy život zachraňujícím úkonem a vynucení souhlasu nátlakem je nepřijatelné, shodují se světové lékařské organizace. Základním doporučením Výboru pro etické aspekty lidské reprodukce a zdraví žen Mezinárodní federace gynekologů a porodníků (FIGO) je princip informovaného souhlasu, který odmítá sterilizaci ženy, pokud k ní žena nedala informovaný souhlas založený na přiměřené a srozumitelné informaci, získaný bez jakéhokoli nátlaku. "Možnost komplikací při následném těhotenství musí podle FIGO při procesu rozhodování o sterilizaci zvážit sama pacientka; lékař si v žádném případě nemůže přivlastnit právo rozhodovat o této otázce za pacientku," uvedla Barbora Bukovská, výkonná ředitelka Poradny pro občanská a lidská práva. Podle předsedkyně etického výboru FIGO Joanny M. Cain nepředstavují lékařské důvody, vedoucí k závěru o potřebě vykonání zákroku, jakým je například zvýšené riziko v případě dalšího těhotenství, akutní stav nouze a ženy musí mít možnost výběru a vlastního rozhodnutí.

Terénního výzkumu pro zprávu Tělo a duše se přímo zúčastnil člen správní rady organizace Lékaři za světové zdraví Tim Holtz. Organizace se k případům násilných sterilizací znova vrací: podpis na tiskopise podle ní není de facto důkazem o získání informovaného souhlasu – a zvláště pokud byl získán pod nátlakem. Stanovisko dále připomíná, že neexistují žádné "akutní" příznaky vyžadující okamžitou sterilizaci, která by neumožnila získat informovaný souhlas dotčené osoby, a reakci slovenské vlády Lékaři za světové zdraví považují za nešťastnou. Upozorňují, že ženy mohou být při rozhodování o otázkách souvisejících s jejich zdravím vystaveny různým formám nátlaku. "Je například eticky nepřijatelné, aby byla další lékařská péče podmíněna souhlasem pacientky se sterilizací. V případě, že lékaři při rozhovoru se ženami o sterilizaci vyslovují jiný než lékařský názor, může jít o vyvíjení nátlaku. Při rozhodování o sterilizaci by především měly být vyloučeny jakékoli subjektivní názory lékaře, které souvisejí se zdravotní péčí o pacienta v budoucnosti, anebo které vycházejí z rasových či etnických stereotypů nebo ze sociálně-ekonomických důvodů," uvádí organizace ve svém dopise.

Se sterilizací odůvodněnou rizikovostí následného těhotenství nesouhlasí ani Americké sdružení gynekologů a porodníků (ACOG) Organizace upozorňuje, že tento zákrok se obvykle nevykonává ze zdravotních důvodů, ale na základě svobodné volby v zájmu plánovaného rodičovství. "Protože neexistuje žádná zdraví ohrožující komplikace, kterou by bylo možné léčit sterilizací, není možné omluvit to, že k takovému zákroku dojde bez plného informovaného souhlasu pacientky. Ani fakt, že žena už předtím několikrát rodila císařským řezem, sám o sobě neopravňuje lékaře ženu sterilizovat," namítá ve svém stanovisku ACOG. Lékař, který zákrok vykonává, nese podle sdružení zodpovědnost za to, aby byla pacientka řádně a správně informovaná o rizicích a výhodách sterilizace a postupech, které představují alternativní řešení. "Lékař musí zdůraznit trvalý charakter zákroku a možnost, že pacientka v budoucnosti bude svého rozhodnutí litovat," stanoví ve svých předpisech ACOG.

Zpráva Tělo a duše dokumentuje případy násilných a nedobrovolných sterilizací romských žen, stejně jako případy verbálních a fyzických útoků, rasově diskriminační zacházení v systému zdravotní péče, poskytování mylných informací v oblasti zdraví a odpírání přístupu ke zdravotní dokumentaci. Autoři zprávy, která šokující praktiky popisuje, už dříve informovali o zastrašování romských žen a lidskoprávních aktivistů , na němž se na Slovensku měly podílet jak orgány činné v trestním řízení, tak pracovníci ve zdravotních zařízeních. "Tyto neuvěřitelné praktiky jsou porušením základních lidských práv a vláda Slovenské republiky musí tato porušení veřejně přiznat, vyšetřit je a trestně stíhat ty, kdo jsou za ně zodpovědní," uvedla v době zveřejnění zprávy Tělo a duše Christina Zampas, právní poradkyně Centra pro reprodukční práva, které se na přípravě zprávy podílelo. "Je povinností vlády Slovenské republiky, aby chránila a dodržovala lidská práva všech obyvatel země, zvláště těch, kdo jsou nejzranitelnější," dodala. Nově zveřejněná stanoviska mezinárodních zdravotnických organizací poskytla Poradňa pre občianske a ľudské práva i orgánům vedoucím vyšetřování trestného činu genocidy s návrhem, aby je považovaly za listinný důkaz; originály i překlady všech tří stanovisek jsou v Poradně k dispozici i veřejnosti.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Související odkazy
Zpráva Tělo a duše

O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz