Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Cena Homo Homini udělena vietnamským disidentům

14. 3. 2003 - PRAHA [Econnect]

- ocenění disidenti - zleva: Thich Huyen Quang, Thich Quang Do a yen Van Ly -
- ocenění disidenti - zleva: Thich Huyen Quang, Thich Quang Do a yen Van Ly -

Zejména za osobní statečnost a za již třicet let trvající vzdor proti vietnamskému komunistickému režimu ocenila společnost Člověk v tísni cenou Homo Homini, která byla letos udělena zastáncům demokratických a náboženských svobod ve Vietnamu. Oceněnými se stali buddhistický patriarcha Thich Huyen Quang, buddhistický mnich Thich Quang Do a římskokatolický kněz Nguyen Van Ly. „Udělení ceny je zároveň symbolickou podporou pro všechny představitele vietnamské demokratické opozice, kteří se snaží o nenásilný přechod Vietnamu k demokracii,“ uvedla Marie Wichterlová ze společnosti Člověk v tísni.

Podle mezinárodních organizací pro ochranu lidských práv je situace ve Vietnamu znepokojivá. Z informací Amnesty International (AI) vyplývá, že v zemi existuje tvrdá represe a mnoho obyvatel je odsuzováno k dlouholetým trestům – někteří z nich jsou vězni svědomí. Výjimkou nejsou tvrdé zákroky proti etnickým menšinám a náboženským a politickým disidentům. Podle AI brání vietnamská vláda lidskoprávním pozorovatelům ve vstupu do země a kritiku zvenčí odmítá jako „nepřípustné vměšování“. Také podle informací Human Rights Watch jsou lidská práva ve Vietnamu hrubě porušována: v zemi, kde vládne dlouhodobě jedna strana, jsou političtí odpůrci zavíráni či alespoň sledováni. Vláda zvýšila monitorování internetu, zabránila přístupu veřejnosti k zahraničním televizním programům přenášeným satelitem a disidenti, kteří využívali internetu či jiných veřejných fór k publikování názorů, byli zadrženi nebo uvězněni.

Patriarcha Sjednocené buddhistické církve Vietnamu Thich Huyen Quang, občanským jménem Le Dinh Nhan, byl polu s dalším představitelem církve Thich Quang Doem od roku 1977 několikrát zadržen a vězněn. „V roce 1993 vyzval k demokratickým reformám ve Vietnamu, včetně povolení činnosti politických stran a konání svobodných voleb. V současnosti je úřady držen v domácím vězení a trpí vážnými zdravotními problémy. V roce 1978 byl nominován na Nobelovu cenu míru,“ informuje o jednom z oceněných Marie Wichterlová.

Také Thich Quang Do (občanským jménem Dang Phuc Tue) je jedním z hlavních představitelů Sjednocené buddhistické církve Vietnamu a z politických důvodů byl vězněn a zadržován více než 20 let. Je znám jako učenec a spisovatel, dvakrát byl nominován na Nobelovu cenu míru. V současnosti žije v izolaci bez lékařské péče v jednom z klášterů v Ho Či Minově Městě. Třetí z oceněných, římskokatolický kněz Nguyen Van Ly, byl kvůli své snaze o dodržování náboženských svobod ve Vietnamu byl opakovaně vystaven brutálnímu zacházení ze strany vládních úřadů. Poprvé byl vězněn v letech 1977 až 1978, poté v letech 1983 až 1992. V roce 2001 byl odsouzen k 15 letům vězení a pěti letům domácího vězení a jeho zdravotní stav je vážný.

Cenu Homo Homini uděluje společnost Člověk v tísni od roku 1995. Nejvýše jednou ročně je cena udílena za významný osobní přínos k obhajobě lidských práv, prosazování demokratických přístupů a za významné činy odporu proti přijetí násilí jako prostředku řešení politických problémů. Loňským držitelem je Jihoafričan Zackie Achmat, který vedl kampaň za dostupné léky pro obyvatele zemí třetího světa nakažené virem HIV. Cenu dostal i barmský studentský aktivista Min Ko Nain, který je dodnes ve vězení, přední kubánský disident Oswaldo Payá Sardiňas, hongkongský demokratický politik Szetó Wah a člen ruské státní dumy Sergej Kovaljov, který v roce 1995 mobilizoval ruské a světové veřejné mínění proti čečenské válce.


Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

Zprávy z Infoservisu společnosti Člověk v tísni

Infoservis

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz