Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Rehabilitační pobyty pro postižené DMO již šestým rokem

25. 2. 2003 - PRAHA [Econnect]

Pobavit se, seznámit a objevovat nové možnosti pro svůj často osamělý způsob života – to již šestým rokem nabízejí rehabilitační pobyty pro dospělé postižené dětskou mozkovou obrnou. "Účastníci jsou často odkázáni na pomoc svých blízkých. Cílem je proto ukázat jim cestu k osamostatnění a aktivnímu způsobu života, který jim umožní zařazení do společnosti. Vedeme každého jednotlivce k tomu, aby se o sebe dokázal postarat, či aby byl schopen si pomoc, kterou potřebuje dovedl zajistit," říká Kateřina Maxová, organizátorka pobytů.

Dětská mozková obrna (DMO) je poruchou hybnosti projevující se poprvé v okamžiku, kdy se pohybový vývoj dítěte začne opožďovat, tedy zhruba po prvním půlroce života. Projevuje se především opožděním pohybového vývoje, později se vyvíjejí charakteristické obrazy postižení, často i s různými deformitami – vzniká tehdy, dojde-li k poškození nezralého mozku, a to u plodu během těhotenství, během porodu nebo během prvního roku života, kdy mozek teprve zakončuje svůj vývoj. Vznik nemoci může ovlivnit celá řada faktorů: škodliviny v krvi matky, které se dostávají k mozku plodu, nedostatek výživných látek a nedostatek kyslíku v krvi během rizikového těhotenství, při předčasném porodu i při opožděném porodu.

Součástí pobytů pro lidi postižené DMO je, jak Kateřina Maxová upozorňuje, i náležité kulturní a společenské vyžití účastníků. "Připravujeme různé akce, jako jsou například návštěva diskoklubu, výlet lodí po Labi, táborák s opékáním buřtů, společenský večer, návštěva kina, naučná vycházka po okolí a další. Pro dámy zprostředkujeme návštěvu kosmetiky, manikúry a pedikúry," vysvětluje koordinátorka pobytových akcí, která sama překážky způsobené dětskou mozkovou obrnou velmi dobře zná – tímto handicapem trpí od dětství. Proto se snaží podobně postiženým lidem sama pomáhat, ačkoli se sama musí s následky nemoci ve své každodenní činnosti vyrovnávat.

"Spolupracujeme s Československou rehabilitační společností Dr. Vojty. Ta zajišťuje na pobytu aktivní účast fyzioterapeutů, kvalifikovaných pro rehabilitaci prostřednictvím Vojtovy metody," vysvětluje Kateřina Maxová a dodává, že Vojtova metoda byla původně vyvinuta pro léčbu dětské mozkové obrny, dnes však již pomáhá úspěšně léčit i jiné pohybové poruchy. "Našimi frekventanty je velmi vyhledávaná nejen v rámci pobytů. V rámci rehabilitace jsou dále samozřejmostí návštěvy bazénu a floating," popisuje Kateřina další způsoby rehabilitace. Na program pobytu jsou také zařazeny přednášky zástupců firem, které vyrábí pomůcky pro handicapované a mohou být účastníkům užitečné. Kateřina upozorňuje, že ti účastníci pobytů, kteří potřebují při běžných denních činnostech pomoc druhé osoby, mají k dispozici osobní asistenty. "Jsou jimi studenti středních zdravotnických škol - jsou předem seznámeni se všemi možnými potřebami klientů a odhodláni je velmi obětavě uspokojovat," dodává.

Pobyt je připraven pro třicet účastníků a organizátoři se snaží ze všech sil, aby se jejich počet mohl do budoucna stále zvyšovat a aby bylo možno uspořádat více turnusů. To, že je možné lidem s dětskou mozkovou obrnou pomáhat už nyní, je do velké míry zásluhou sponzorů a dalších, kdo se na přípravě rehabilitačních pobytů podílejí. "Velký dík patří mladoboleslavskému občanskému sdružení Fokus, které poskytlo organizačnímu týmu těchto pobytů ve svých prostorách zdarma kancelář vybavenou nábytkem, telefonem, počítačem se stálým připojením na internet a tiskárnou. Vzniklo tak zázemí pro práci, která bývá často velmi náročná. Veškeré výlohy jsou totiž hrazeny sponzory a nemusíme asi zmiňovat, že jejich hledání rozhodně není lehké. Do těchto prostor budeme moci zvát naše sponzory a spolupracovníky," říká Kateřina Maxová.

V současné době je kancelář v Mladé Boleslavi na Ptácké 138 v plném provozu a zájemcům o pobyt a sponzorům jsou organizátoři v pracovní dny k dispozici po celý rok. "V kanceláři poskytujeme informace nejen o pobytu, je zde možno uspořádat případnou konzultaci, plánujeme setkání sponzorů a pravidelné semináře pro zájemce z řad lidí s postižením, týkající se právě jejich obtíží a způsobu jejich řešení," vysvětluje Kateřina. Zájemci o účast nebo sponzorství mohou organizátory kontaktovat na adrese kanceláře, telefonicky (326 737 448, mobil 721 720 32) či přes internet – informace se nacházejí na webové stránce www.adent.cz/pobyty-dmo, e-mailový kontakt je pobyty-kancelar@razdva.cz. Sponzoři a dárci mohou příspěvky zasílat na účet u Komerční banky číslo 516 870 190 247 / 0100.


Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz