Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Speciál Velkého vozu: Maršo znamená svoboda

24. 2. 2003 -, Econnect

Děti ze souboru Maršo hned zkraje vystoupení ohromily diváky formací Věž Pro čečenské děti, které už několik let žijí kvůli ruské okupaci v mizerných podmínkách stanového uprchlického tábora v Ingušsku, je jednou z mála možností zábavy taneční soubor Maršo – ten pro ně založil další uprchlík z Čečny, Vácha Termirchanov. Po dlouhých přípravách se podařilo uskutečnit návštěvu souboru v České republice, kde tanečníci a tanečnice sklidili obrovský úspěch. Setkání souboru Maršo s "podivným světem, kde nejenže se jí vepřově, ale dívky chodí po ulicích v minisukních, chodí samy s chlapci do kina a třeba dokonce i na rande" představí dnešní speciální vydání multikulturního magazínu Velký vůz, které Česká televize odvysílá v 17.40 na ČT2 a které bude současně od 20.00 uvedeno v Café Citadela.

Příběh dokumentu začíná dne, kdy celý soubor přiletěl pražské Ruzyně, aby po naší republice vykonal dvoutýdenní turné. To se uskutečnilo díky dlouhodobému úsilí sdružení Berkat a mnoha dalších, bez kterých by se děti z Čečny na česká pódia nikdy nedostaly. A podařilo se, přestože do příprav zasáhly mimo jiné i loňské povodně – turné se mělo uskutečnit už koncem léta minulého roku, kdy se soubor Maršo z uprchlického tábora Sputnik měl stát hlavním aktérem koncertů v Praze, v Brně, ve Zlíně, v Ostravě a v Českých Budějovicích. Vystoupení se nakonec uskutečnila až v lednu tohoto roku: a chlapcům a dívkám z tanečního souboru se podařilo vzbudit takové očekávání, že všechny čtyři večery – v Brně, Zlíně, Ostravě a Praze – byly beznadějně vyprodány a pro obrovský zájem se soubor ještě před odletem představil na mimořádném pátém večeru.

"Když jsme sem poprvé do Sputniku přijeli z Grozného, kde byla válka, tak Vácha, náš vedoucí souboru, začal jen tak, ve stanu, učit děti tancovat. Nejdříve udělal nábor, nevybíral, prostě kdo chtěl z dětí tancovat, toho vzal do souboru,“ popsala svou cestu k souboru například sedmnáctiletá Chava v rozhovoru na stránkách Berkatu. Soubor Maršo při přípravách na vystoupení Během svého turné se děti ze souboru setkaly s nejrůznějšími, více či méně slavnými lidmi; zároveň tu děti muslimského vyznání a tradic prožily mnohdy své vůbec první kontakty s křesťanskými rodinami a takzvanou západní kulturou vůbec. "Výlet" do České republiky pro ně znamenal kromě jiného také několikadenní odpočinek v podmínkách civilizovanějších, než je uprchlický tábor. Dostaly možnost poznat cizí zemi, její kulturu, zvyky, památky a v neposlední řadě též relativně širokou náboženskou toleranci. A také šanci ukázat Čechům své tance a tradice, které jsou zde prakticky neznámé.

Turné tanečníků a tanečnic souboru považuje sdružení Berkat za úspěšné – výtěžek akce činil více než 200 000 korun. Tyto peníze budou využity na projekt "Lidé v ruinách", jehož cílem je je individuální pomoc lidem – především dětem – nejvíce postiženým situací v Grozném. "Naší snahou je pomoci konkrétním, nejvíce potřebným lidem, konkrétními prostředky. Tito jsou vybíráni na místě, podle předem daných kritérií, naším zástupcem. Naším cílem je také maximálně motivovat a podporovat místní obyvatele k rozvíjení svépomoci," uvádí sdružení. Pomoc představuje kromě jiného nákup léků a vitaminů pro nemocné, příspěvky na dopravu na nutnou a neodkladnou lékařskou péči , finanční prostředky na vyřizování úředních dokumentů nebo nejnutnější materiální potřeby dětí, jakými jsou boty, oblečení nebo školní pomůcky.

Velký vůz: Maršo znamená svoboda
premiéra - 24. února 2003 v 17.40, ČT2
reprízy - 1. března 2003 v 8.30, ČT2, a 3. března 2003 ve 4.25, ČT2
projekce v Café Citadela (Klimentská 16) - 24. února 2003 od 20.00

(Fotografie převzaty se svolením Prague Watchdog)

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Související odkazy
Sdružení Berkat
Česká televize

O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

Informační partneři Zpravodajství ECN

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz