Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

I když v česko-německých vztazích nelze přecházet minulost, můžeme se soustředit na budoucnost

7. 2. 2003 - PRAHA [Econnect]

Výroční konferenci na téma "Využít šance – Německo a Česká republika po Evropské radě v Kodani" připravuje Koordinační rada Česko-německého diskusního fóra. Konference se uskuteční 15. února v budově Bavorského zemského sněmu v Mnichově - volbou termínu chce konference aktuálně reagovat na výsledky zasedání Evropské rady v Kodani. Toto zasedání přineslo řadu impulsů pro hledání nové identity česko-německých vztahů ve finální fázi rozšíření EU.

Česko-německé diskusní fórum, které patří k předním projektům Česko-německého fondu budoucnosti, si od svého založení v roce 1997 klade za cíl určovat nové směry česko-německých vztahů a povzbuzovat vůli k vzájemnému dialogu. "Na mnichovské konferenci se poprvé sejde nově jmenovaná koordinační rada včetně jejích spolupředsedů Otto Picka a Hans-Martina Buryho," informovala Soňa Dederová z Česko-německého fondu budoucnosti. Koordinační radu tvoří dvacet českých a dvacet německých zástupců, kteří jsou jmenováni příslušnými ministry zahraničních věcí zpravidla na dobu dvou let; konference se zúčastní na 180 pozvaných hostů z obou zemí.

Účastníky konference při zahájení pozdraví Johann Böhm, prezident Bavorského zemského sněmu. "V dopoledním bloku na téma Nové perspektivy a úkoly pro Německo a Českou republiku po Evropské radě v Kodani vystoupí s příspěvky Günter Verheugen - komisař EU a člen Evropské komise pro rozšíření EU, místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí ČR Cyril Svoboda a vicekancléř a spolkový ministr zahraničních věcí SRN Joschka Fischer," přiblížila program Soňa Dederová. Odpolední část konference bude věnována tématu Prohloubení česko-německé spolupráce a porozumění obzvláště v česko-německých regionech s důrazem na posílení česko-německého kulturního dialogu. "Tisková konference za účasti obou ministrů zahraničních věcí, Güntera Verheugena a obou spolupředsedů koordinační rady proběhne o přestávce," upřesnila Dederová.

Česko-německý fond budoucnosti zároveň upozorňuje na končící výstavu Splátka dluhu - Praha a její německy hovořící architekti 1900-1938. "Řadu vynikajících architektonických děl Prahy prvních desetiletí minulého století - paláce, vily, činžovní domy - vytvořili architekti, jejichž mateřským jazykem byla němčina. Židé, Němci, Rakušané... Většina těchto osobností je dnes, až na výjimky, zcela zapomenuta. Mnozí zahynuli v koncentračných táborech, jiní emigrovali, další byli zabiti za války nebo odsunuti po válce. Prakticky žádná dokumentace ani materiály z jejich pozůstalosti se nedochovaly, archiv pražské německé Techniky byl zničen," uvádí upoutávka. Výstava a doprovázející katalog v této oblasti chce proto splatit mnoholetý dluh a představit naší i zahraniční veřejnosti alespoň nejvýznamnější protagonisty - celkem se představí na šest desítek jmen, mimo jiné Josef Zasche, Adolf Loos, prof. Fritz Lehmann, Rudolf Wels, Ernst Mühlstein nebo Leopold Ehrmann. Výstava v galerii Jaroslava Fragnera na pražském Betlémském náměstí má trvat do 16. února.


Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související články

O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

Přečtěte si Tiskové zprávy NNO

Tiskové zprávy nevládních organizací vystavujeme bezprostředně po jejich zveřejnění. Najdete je zde.
Pošlete nám ke zveřejnění i Vaše tiskové zprávy.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz