Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Na Tři krále dobrovolníci znova půjdou po koledě

29. 12. 2005 - BRNO [DCHB / Econnect]

Už pošesté připravuje Česká katolická charita jednu z největších charitativních akcí v naší zemi – Tříkrálovou sbírku. Na jižní Moravě ji ve dnech od prvního do osmého ledna organizuje Diecézní charita Brno prostřednictvím všech svých oblastních charit. "Sbírka představuje návrat tříkrálové tradice, která nepochybně obohacuje veřejní život v našich městech a obcích," říká ředitel Diecézní charity Brno Oldřich Haičman.

"Tříkráloví koledníci jsou symbolem poselství dobré vůle a nositeli pozitivních hodnot, které dnes v mnohých sférách často chybí. Tato charitativní akce proto umožňuje veřejnosti podílet se spolu s Charitou na pomoci sociálně slabým či trpícím a stává se jedním z pravidelných zdrojů pro podporu charitní činnosti“, vysvětluje Oldřich Haičman.

Samotná sbírka proběhne ve dnech od 1. do 8. ledna, kdy budou moci lidé přispět do kasiček tříkrálových koledníků v ulicích měst a obcí nebo při obcházení domácností koledníky. Skupinky koledníků se mohou prokázat průkazkou - plnou mocí, kde je razítko organizace. Kasičky jsou označeny charitním logem červené barvy a náležitě zapečetěny příslušnými magistráty nebo obecnými úřady. Lze přispět také prostřednictvím složenek nebo převodem na účet č. 369-369369369/0800, variabilní symbol 777, u České spořitelny. Z výtěžku bude přispěno na místní charitní sociální a zdravotnické projekty, činnost Diecézní charity Brno a celodiecézní projekty, ale též na humanitární pomoc, činnost Sdružení Česká katolická charita a celorepublikové projekty. Pět výtěžku procent tvoří zákonem povolená režie sbírky.

Z jednotlivých oblastních charit brněnské diecéze bylo komisi předloženo prozatím sedm desítek návrhů využití získaných prostředků. Komise Tříkrálové sbírky zasedne několikrát v průběhu nadcházejícího roku a rozhodne o schválení nebo zamítnutí záměrů a výši přidělené finanční částky. Mezi záměry patří například rozšíření střediska Charitní ošetřovatelské a pečovatelské služby v Tišnově, integrace zdravotně postižených dětí do kolektivu prostřednictvím činnosti Oblastní charity Blansko, nákup potravin a hygienických potřeb pro klienty Denního centra pro lidi bez domova a krátkodobého azylového ubytování v Brně, dokončení rekonstrukce prostor břeclavského protidrogového K-centra, vytvoření a proškolení týmů OCH Hodonín pro psychosociální pomoc v případech živelných katastrof nebo hromadných nehod, nákup vybavení a terapeutického materiálu pro aktivizaci seniorů v Domově pokojné staří v Telči, zabezpečení provozu stacionáře Úsměv pro lidi mentálním postižením v Třebíči, zakoupení automobilu pro terénní sociální pracovníky projektu Magdala Znojmo na pomoc ženám pracujícím v prostituci při návratu do běžného života, rozšíření kulinářské dílny pro lidi s duševním onemocněním v Klubu v 9 ve Žďáře n.S..

V loňském roce vynesla sbírka pro brněnskou diecézi 10 milionů korun (80% zdejšího výtěžku). Ze získaných prostředků bylo podpořeno devět desítek projektů charitní sociální a zdravotnické péče. Mezi ně patřil například příspěvek na nákup dvou polohovacích lůžek s elektrickým pohonem pro Domov pokojného stáří Kamenná v Brně. "Tento druh vybavení pozitivně ovlivňuje životní komfort lidí upoutaných na lůžko a výrazně ulehčuje fyzicky i psychicky náročnou práci personálu. Možnost jednoduše změnit polohu pouhým stiskem ovládacího panelu příznivě působí nejen na zdravotní stav, ale i na psychickou pohodu. Člověk může díky změnám polohy lépe komunikovat, přijímat důstojně potravu, nebo se jen tak dívat z okna. To jsou všechno věci, které my bereme jako samozřejmost, ale pro naše klientky to taková samozřejmost vždy není. Jejich průměrný věk je osmdesát tři let, přičemž nejstarší se nedávno dožila sta let. Bohužel lůžka jsou velice drahá, ale díky dárcům Tříkrálové sbírky si můžeme dovolit jejich počet v domově zvýšit," konstatuje vedoucí domova Jana Kopecká.

V pondělí druhého ledna v 15 hodin otec biskup Mons. Vojtěch Cikrle udělí požehnání koledníkům v katedrále na Petrově. "Sbírka má také duchovní rozměr, kterou bychom nemohli uskutečnit bez nesmírné ochoty osmi tisíců dobrovolníků, kteří budou na území brněnské diecéze do sbírky zapojeni, což je přibližně o čtyřista více než loni," uzavírá Oldřich Haičman.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz