Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Tříkráloví koledníci nasbírali rekordní částky

13. 1. 2003 - BRNO [Econnect]

Tříkráloví koledníci, kteří letos sbírali peníze do zapečetěných pokladniček s logem České katolické charity, už většinou své pochůzky ulicemi měst ukončili. S charitní sbírkou pokračovali dobrovolníci dlouhou dobu například v plzeňské diecézi, na Karlovarsku plánovali koledování ještě na dnešek. Právě v plzeňské diecézi zatím úředně rozpečetili a sečetli obsah asi šestiny pokladniček. „Výsledky jsou zatím všude vyšší než loni,“ říká koordinátoka sbírky v plzeňské diecézi Marie Sýkorová.

Rozpečeťování zbývajících pokladniček, které potrvá i nadcházející týdny, současné době probíhá na všech oblastních charitách. Koordinátoři, kteří zatím mohou vycházet pouze z předběžných odhadů, jsou velmi optimističtí; lidé byli tradičně velmi štědří například na jižní Moravě. „Sbírka proběhla úspěšně ve všech devíti okresech brněnské diecéze. O jejím výtěžku můžeme zatím hovořit pouze předběžně, ale doufáme, že překročí 7,5 milionů korun,“ uvedla koordinátorka tříkrálové sbírky Diecézní charity Brno Lucie Kolářová.

Jak vyhlašovatelé sbírky informovali, letošní výtěžek sbírky na území brněnské diecéze podpoří například provoz a rekonstrukci pokojů Domu léčby bolesti s hospicem sv. Josefa v Rajhradě, rekonstrukci objektu Poradny pro děti a mládež, Klubu pro duševně nemocné a Dobrovolnického centra ve Žďáru nad Sázavou, nákup trenažéru paží s motorem pro imobilní pacienty Domácí péče ve Znojmě, rozšíření kapacity a rekonstrukci Stacionáře pro mentálně postižené v Třebíči nebo dostavbu a činnost romských asistentů jihlavského Romského centra. Další části sbírky budou věnovány na nákup automobilu pro Domov pokojného staří a pečovatelskou službu Bučovicích, rekonstrukci budovy Azylového domu pro matky s dětmi v nouzi Břeclav, dostavbu Chráněné bydlení sv. Michaela Gorkého v Brně a na nákup terapeutických pomůcek v Denním stacionáři pro lidi s duševním onemocněním Pěkná Modrá v Blansku.

V loňském roce se do kasiček vybralo na jižní Moravě 6,7 miliónů Kč, předloni to bylo 4,4 milionů. V regionech Brno-venkov a Hodonínsko se podle odhadů vybraná částka pravděpodobně zastaví někde u hranice 1,5 milionu. „Sbírka na území Jihomoravského kraje a Kraje Vysočina se mohla uskutečnit také díky 5,5 tisícům koledníků, kteří bez nároku na finanční odměnu jako dobrovolníci celých pět dní trvaní sbírky překonávali mrazy a snažili se pootevřít nejenom dveře domácností ale i lidská srdce,“ uvádějí ve své zprávě organizátoři.

U příležitosti sbírky se Diecézní charita Brno rozhodla vyhlásit také tipovací soutěž - lidé mají odpovídat na otázku „Jaký odhadujete výtěžek Tříkrálové sbírky 2003 na území brněnské diecéze?“ Odhad se týká pouze příspěvků do pokladniček - své odhady mohou lidé zasílat do konce ledna (k odpovědím je určen e-mail lucie.kolarova@caritas.cz, pro krátké textové zprávy číslo 603901971, případně poštovní adresa Diecézní charita Brno, tř. Kpt. Jaroše 9, P.O.Box 635, 661 35 Brno). „K odpovědi je nutné připojit své jméno, příjmení, adresu a telefonické spojení. Vítězem se stane autor nejpřesnějšího odhadu, rychlost v soutěži nerozhoduje,“ upozorňují vyhlašovatelé soutěže. Výherce čekají dva lístky na únorové představení filmu Pán prstenů: Dvě věže, které věnovalo brněnské kino Scala, nebo hudební dárek.


Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz