Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

První blok Temelína pracuje na 100 procent, rakouští odpůrci drží hladovku

6. 1. 2003 - TEMELÍN [ Radio Praha]

Jaderná elektrárna Temelín má za sebou první dva dny, kdy oba výrobní bloky vyráběly současně elektřinu. Zatímco první blok pracuje od soboty na plný výkon, druhý blok byl po sérii zkoušek ve stejný den odstaven a dodavatelské firmy nyní provádějí technické úpravy v jeho nejaderné části. Podle mluvčího elektrárny Milana Nebesáře je nutné odstranit drobnou netěsnost.

Proti temelínské elektrárně drží pětidenní protestní hladovku na náměstí hornorakouského města Freistadt odpůrci atomu. Původně měl půst skončit v pondělí, nyní ale aktivisté přišli s nápadem na hladovku ve formě "řetězová reakce". Odpůrci Temelína, kterých má být nyní 27, dnes hladovku završí. Příznivci protitemelínských organizací by se následně měli přidávat k hladovce na různou dobu a na různých místech. Odpůrci jaderné energetiky si vzali na mušku kromě samotného Temelína také rakouskou společnost Energie AG, kterou obviňují, že přes úřední zákaz dovážela elektřinu z ČR.

Rakouští odpůrci atomu zformulovali šest požadavků hladovky

Rakouští odpůrci jaderné elektrárny Temelín, kteří drží hladovku v dřevěné maringotce na náměstí hornorakouského města Freistadt, zatím nepodlehli nářkům žaludků a ujišťovali o odhodlání vydržet bez pevné stravy až do pondělí. Kolem sobotního poledne se v maringotce pohybovalo deset aktivistů. Odpůrci Temelína také zformulovali šest požadavků hladovky. Kromě odstavení jihočeské elektrárny a vystoupení Rakouska z evropské organizace Euroatom prosazují také stažení rakouské společnosti Energie AG z českého trhu s elektřinou, úplný zákaz dovozu elektrického proudu a přechod veřejných institucí na odběr ekologicky vyrobené energie. Důraz kladou také na hledání spojenců "na všech úrovních". Dění uvnitř maringotky lze průběžně sledovat na internetové adrese www.hungerstreik.at.

"Protestní půst", jak bývá akce rovněž nazývána, však zatím nevyvolal velký ohlas rakouských novinářů ani politiků ve Vídni. Tradiční projev solidarity přišel z regionu, když hornorakouský hejtman (předseda zemské vlády) Josef Pühringer slíbil uspořádání temelínského zemského "summitu" na 14. ledna. Hladovky nepřímo využili nacionalističtí Svobodní (FPÖ), jejichž místopředseda Max Walch vyzval kancléře Wolfganga Schüssela k rozhodnějšímu bránění rakouských požadavků na odstavení Temelína. "Proces z Melku musí být splněn do poslední tečky. Nejvyšším cílem nadále zůstává nulová varianta, tedy úplné odstavení jihočeského poruchového reaktoru," napsal v prohlášení. Kancléř by měl podle něj k jednáním s Prahou přizvat také zástupce ostatních stran. Předseda rakouských sociálních demokratů (SPÖ) Alfred Gusenbauer by mohl například využít dobré kontakty k ČSSD, soudí politik FPÖ pocházející z Horních Rakous.


DISKUSE - KOMENTÁŘE:

24. 9. 2003
KradezJV, Wien

Hra o Zemi

Hra o Zemi

www.hraozemi.cz

Chcete něco udělat pro životní prostředí a udržitelný rozvoj a nevíte jak?

Informační partneři Zpravodajství ECN

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz