Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Pátý prosinec je mezinárodním dnem dobrovolnictví

4. 12. 2002 -, Econnect

Dobrovolníci každodenně pracují v nejrůznějších sférách sociální oblasti: pomáhají postiženým v nezbytných každodenních a dělají jim společnost, pracují v domovech pro seniory, s lidmi, kteří jsou nezaměstnaní, s nebydlícími, drogově závislými nebo s lidmi, kteří mají jiné vážné sociální nebo zdravotní problémy. Mnoho dobrovolníků pracuje s dětmi, s menšinami, uprchlíky, lidmi ve výkonu mírnějšího trestu či oběťmi domácího násilí. Mezinárodní den dobrovolnictví upozorňující na důležitost dobrovolné práce se od roku 1985 připomíná každoročně 5. prosince.

Dobrovolnictví jako individuální nebo skupinová činnost – ať už ve formě dárcovství, dobrovolné občanské výpomoci, jako vzájemně či veřejně prospěšné dobrovolnictví nebo dobrovolná služba - umožňuje dle OSN "udržovat a posilovat takové lidské hodnoty jako jsou družnost, zájem o druhé a služba jiným lidem". Zároveň je cestou k tomu, aby jednotlivci mohli uplatňovat svá práva a odpovědnost jako příslušníci komunity a aby se zároveň mohli po celý život učit a růst, realizovat veškerý svůj lidský potenciál; dobrovolná činnost je podle Všeobecné deklarace o dobrovolnictví umožňuje také "propojení navzdory rozdílům, které nás neustále rozdělují, abychom mohli žít ve zdravých, udržitelných komunitách a abychom mohli společně usilovat o nalezení nových řešení pro společné úkoly a mohli jsme utvářet náš kolektivní osud".

Všeobecná deklarace o dobrovolnictví byla schválena mezinárodní správní radou IAVE - Mezinárodní asociace pro dobrovolnické úsilí - na 16. světové konferenci dobrovolníků, konané v Amsterodamu, v Nizozemí, v lednu 2001, v Mezinárodním roce dobrovolníků. Dobrovolnictví definuje jako základní stavební prvek občanské společnosti: dle deklarace dobrovolnictví uskutečňuje nejvznešenější aspirace lidstva - touhu po míru, svobodě, příležitostech, bezpečí a spravedlnosti pro všechny.

Mezinárodní den dobrovolníků byl vyhlášen OSN v roce 1985 – cílem vyhlášení byla podpora bezplatné práce, zvláště v sociální oblasti, přispívající k ekonomickému a sociálnímu rozvoji. Smyslem bylo celosvětově upozornit společnost na práci dobrovolníků a pokusit se ji ještě více posilnit jak na národní, tak i mezinárodní úrovni. Rok 2001 pak Valné shromáždění OSN prohlásilo za Mezinárodní rok dobrovolníků – s cílem přispět k většímu uznání dobrovolnictví, komunikačnímu propojení a podpoře dobrovolnické činnosti. Dobrovolnický program OSN vznikl již v roce 1970 – dobrovolníky je více než 4000 kvalifikovaných a zkušených žen a mužů více než 140 národností, kteří každý rok plní úkoly v rozvojových zemích v roli dobrovolných odborníků a terénních pracovníků. Od roku 1971 působilo ve 140 zemích přes 20 000 dobrovolníků OSN ze zhruba 150 zemí. V současné době tvoří 70 procent z nich občané rozvojových států a 30 procent pochází ze států průmyslových. Dnes 30% z celkového množství dobrovolníků programu působí v Africe, 25% v Asii a Pacifiku a ostatní působí v arabských státech, karibské oblasti, případně v některém z novějších programů ve střední a východní Evropě. Polovina dobrovolníků pracuje mimo hlavní města, často v odlehlých městečkách a vesnicích v závislosti na momentální potřebě.

Práce těchto dobrovolníků spadá do technické, ekonomické i sociální oblasti, především ve čtyřech kategoriích činnosti: těmi jsou technická spolupráce s vládami, jež se potýkají s nedostatkem kvalifikovaných zaměstnanců; spolupráce se společenskými iniciativami usilujícími o dosažení soběstačnosti; činnost v oblasti humanitární pomoci a obnovy; podpora lidských práv či volebního a mírového procesu. Dobrovolnický program vede soupis zahrnující více než 100 profesních kategorií – nechybí mezi nimi zemědělství, zdravotnictví a vzdělávání, ale ani informační a komunikační technologie, rozvoj komunit, odborné vzdělávání, průmysl a problematika populace.

V České republice je od března minulého roku centrem pro zveřejňování a vyhledávání informací týkajících se dobrovolnictví na Internetu - ať už na lokální, regionální, národní či mezinárodní úrovni – portál www.dobrovolnik.cz. Portál vytvořil Econnect ve spolupráci s dobrovolnickými organizacemi Jahoda a Hestia u příležitosti Mezinárodního roku dobrovolníků, a to s cílem propagovat dobrovolnictví u nejširší veřejnosti a zapojit ji do diskuse, vzbudit zájem masmédií o téma dobrovolnictví a prezentovat dobrovolnické know how a nabízet je jednotlivcům, skupinám a organizacím. Portál také představuje organizace, které fungují za přispění práce dobrovolníků, a zároveň i motivy a zkušenosti jednotlivců, kteří se rozhodli stát dobrovolníkem. Velkou pomocí dobrovolníkům i organizacím je burza dobrovolnických příležitostí. Portál je určen jak dobrovolníkům a nevládním organizacím, tak veřejnosti, médiím a potenciálním sponzorům a dárcům.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Související odkazy
dobrovolnik.cz
volunteer.cz

Související články

O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz