Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Festival gay a lesbického filmu potřetí

13. 11. 2002 - BRNO [Econnect]

Třetí ročník festivalu gay a lesbického filmu Mezipatra odstartuje v pátek 15. listopadu v brněnském kině Art. Po prvních dvou ročnících Duhy nad Brnem získal festival nový název: Mezipatra jako symbolické pojmenování prostorů setkávání těch, kteří ve svém životě kráčí nahoru s těmi, kteří jsou na cestě dolů; jako pojmenování prostorů setkávání různých kultur a životních stylů. V Brně a v Praze bude promítnuto přes 35 snímků a na programu je řada doprovodných akcí - vedle večera poezie a tanečního vystoupení doplní festivalový program i výstava fotografií. Stejně jako v loňském roce je připraven i program pro střední školy na téma AIDS a pro diváky festivalu jsou připravena i diskusní setkání s tématy Intolerance a Nezobrazování gayů a leseb ve filmu.

"Tento filmový festival vznikl jako reakce na to, že u nás gayům a lesbám chybí všechno to, co jako naprosto samozřejmé bere většinová společnost - filmové odrazy našich životů, které jsou občas v něčem trochu specifické," říká Martin Strachoň, předseda pořádajícího sdružení STUD. "Od dětství na filmových plátnech sledujeme příběhy mužů a žen a jejich vzájemných vztahů, aniž by nás někdo připravoval na to, že stejné příběhy se mohou týkat taky nás, mužů, kteří budeme žít s muži, a žen, které budou žít s ženami," dodává. Přestože je filmů s gay a lesbickou tematikou málo, v současné době jich stále více přibývá s tím, jak padají společenská tabu a tvůrci mají větší pole svobody.

Festival proběhne jako nesoutěžní přehlídka krátko- a dlouhometrážní hrané i dokumentární filmové tvorby se zastoupením různých národních kinematografií. V této přehlídce bude udělena pouze „Cena diváků“ pro Nejlepší celovečerní hraný film, Nejlepší krátký film a Nejlepší dokumentární film. Tématem, kterému se letošní ročník festivalu věnuje hlouběji a šířeji, je Intolerance: prostřednictvím osmi hraných i dokumentárních filmů budou návštěvníci festivalu moci sledovat projevy homofobie, jejích skrytých i otevřených forem. Může mít podobu vyvržení, sociálního vylučování a obtěžování až po otevřené násilí a zločin z nenávisti. Sekce nazvaná Trojúhelníky přinese osm hraných filmů o lidských vztazích a jejich proměnách. Ve všech trojúhelnících se v nějaké podobě objevuje vztah muže k muži nebo ženy k ženě.

Program obsahuje nejen několik osvědčených distribučních titulů, ale především filmy premiérové. Jedním z u nás poprvé uváděných snímků je paradoxně nejstarší film z katalogu, částečně autobiografický britský film Neděle, zkurvená neděle (Sunday Bloody Sunday) Johna Schlesingera z r. 1971. Film patřící do vrcholného období jeho tvorby (Billy lhář, Půlnoční kovboj, Den kobylek) šokoval v době svého vzniku vůbec prvním gay polibkem na plátně a nekonformním pohledem na lidské vztahy. V roce 1972 byl nominován na cenu Americké filmové akademie, a to hned ve čtyřech kategoriích. Mezi dalšími uvedenými snímky budou například Lilie (Lilies/Les fleurettes, 1996) kanadského režiséra Johna Greysona, Nizozemský snímek Ráj (Het paradijs, 1999), který natočil režisér Maarten Treurniet, americký film Vrcholné umění (High Art, 1997) režisérky Lisy Cholodenko či divácká komedie Dobrodružství Priscilly, královny pouště (The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert, Austrálie 1994), kterou podle vlastního scénáře natočil Stephan Elliott. Letos poprvé se na festivalu objeví také dokumentární filmy s celovečerní metráží.

Letošní ročník Mezipater připomene také výročí dvou významných osobností. Dne 6. března 2002 uplynulo osmdesát let od narození klasika moderního italského filmu Piera Paola Pasoliniho, kterého jako režiséra představí cyklus Pocta P. P. P., v jehož rámci budou v brněnském kině Fléda uvedeny filmy Dekameron (1970), Povídky canterburské (1971) a Kytice z Tisíce a jedné noci (1974). Pasoliniho spisovatele ve své přednášce představí literární historik esejista Martin C. Putna. Druhou osobností, které se festival bude podrobněji věnovat, je Allen Ginsberg, od jehož smrti uplynulo 5. dubna tohoto roku pět let. Jeho poezii připomene večer s názvem Allenovi s láskou v divadelním studiu Marta.

Festivalové projekce a doprovodná výstava proběhnou od 15. do 22. listopadu v brněnském kině Art, Retrospektiva Piera Paola Pasoliniho bude uvedena ve Flédě 18. až 21. listopadu. Závěrečné projekce budou uvedeny v pražském kině Aero ve dnech 23. až 24. listopadu. Slavnostní vyhlášení výsledků a předání cen diváků proběhne v Praze 24. listopadu. Vstupenky na jednotlivá představení lze zakoupit v místě jejich konání, na projekce v kině Art je možné zakoupit víkendovou nebo týdenní permanentku. Podrobný program se nachází na festivalových stránkách www.gayfilmfest.cz.


Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz