Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Třebíčští se budou podílet na podobě sociálních služeb

4. 11. 2002 - TŘEBÍČ [Econnect]

Toho, aby sociální služby již nebyly plánovány od „stolu“, ale se zapojením občanů, kteří jsou v tíživé situaci a služby skutečně potřebují, chce dosáhnout město Třebíč. Zastupitelstvo města podpořilo účast města v novém projektu Ministerstva práce a sociálních věcí ČR, který se zabývá rozvojem sociálních služeb ve městech a regionech – tento projekt je připraven jako součást mezivládní dohody mezi Českou republikou a Velkou Británií v oblasti pomoci při transformaci sociálních služeb v ČR. "V první fázi budou realizovány tzv. pilotní projekty v šesti vybraných městech České republiky, k nimž patří i Třebíč. Budou přitom využity informace a zkušenosti s komunitním plánováním sociálních služeb, které má ve Velké Británii dlouholetou tradici," uvedl mluvčí Městského úřadu Třebíč Ivan Přibík.

Cílem je vytvoření komunitního plánu, tedy „živého“ dokumentu, který by zohledňoval skutečné potřeby obyvatel v oblasti sociálních služeb. Na jeho sestavení se bude podílet široká veřejnost, městský úřad i poskytovatelé sociálních služeb. Po splnění všech stanovených podmínek a absolvování vzdělávacího programu dostanou zúčastněná města možnost požádat o dotaci na své konkrétní iniciativy pro rozvoj sociálních služeb v roce 2003. Udělované částky se budou pohybovat pravděpodobně mezi dvěma až třemi sty tisíci korun a podmínkou jejich přiznání bude využití například na vzdělávací aktivity, sborníky sociálních služeb, ankety a sociologické průzkumy.

"Do dialogu a spolupráce tak vstupují kromě města a organizací, které služby poskytují, též občané – obě strany se stávají rovnocennými partnery v celém procesu plánování podoby sociálních služeb ve městě. Výsledkem tohoto partnerství a společné práce je Plán sociálních služeb, který bude zohledňovat potřeby různých skupin obyvatel – seniorů, zdravotně postižených a dalších," upozorňuje Přibík. Nedílnou součástí celého procesu se tak stává zjišťování názorů a průzkum potřeb veřejnosti stejně jako analýza organizací, charakteru poskytovaných služeb v obcích či trendů v demografickém vývoji populace a podobně. "V Třebíči se na tomto úkolu již začalo pracovat - odbor sociálních služeb městského úřadu připravuje zpracování základní analýzy stavu služeb ve městě včetně sociálně-demografické analýzy. Kancelář Zdravé město ve spolupráci se sociální komisí rady města sestavuje nyní pracovní skupinu, která bude fungovat podle metodických doporučení ministerstva práce a sociálních věcí," dodává Přibík.

Ministerstvo práce a sociálních věcí považuje uskutečnění rozsáhlé reformy sociálních služeb za svoji prioritu. Jedním z pilířů reformy se má stát legislativní úprava poskytování sociálních služeb a souvisejících činností, jejíž účinnost se předpokládá k 1. lednu 2003. Koncepce reformy je připravována ve spolupráci s širokým okruhem subjektů, kterých se bude dotýkat, jako je státní správa, samospráva, občanský sektor a občané - uživatelé služeb. Na základě této spolupráce se ministerstvu podařilo zmapovat zájmy, potřeby i možná rizika, kterými se bude třeba v průběhu reformy dále zabývat. Základním záměrem reformy je postavit občana - uživatele na první místo, podpořit rozvoj sociálních služeb založených na kvalitě a dobré praxi, zjednodušit a zprůhlednit proces poskytování služeb, zapojit do tohoto procesu širokou veřejnost a zvýšit odpovědnost za poskytování služeb na místní a regionální úrovni; proto chce ministerstvo podpořit rozvoj komunitního plánování služeb.

Reforma má zajistit, aby sociální služby posilovaly sociálně ohrožené jednotlivce nebo skupiny směrem k jejich soběstačnosti a nezávislosti. Ministerstvo předpokládá, že projekt ovlivní tvorbu systémů a struktur sociálních služeb v České republice na místní, regionální a centrální úrovni; při vývoji integrovaného přístupu k plánování a poskytování služeb zaměřených na uživatele mají být využity schopnosti a odborné znalosti vládního i nevládního sektoru a klientů.


Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz