Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Každé zvíře je bájné – fantastická zoologie Francisca Toleda

4. 11. 2002 - PRAHA [Econnect]

Sv. Augustin nás svým tvrzením upozornil, že není důležité, zda některá zvířata existovala či ne, ale jaký měla význam. Množství bájných tvorů fascinovalo i argentinského básníka Luise Borgese, stejně jako o půl století později žijícího indiánsko-mexického malíře Francisca Toleda. Ten dal v roce 1993 svými ilustracemi novou tvář Borgesově příručce Fantastické zoologie. Využijte výjimečnou možnost setkat se v pražské galerii Kritiků nejen s mexickým výtvarným uměním, ale současně s prvořadým umělcem. Díla, u kterých lze mluvit jako o symbióze mezi dílem malíře a básníka, nám skýtají facscinující pohled do světa indiánské představivosti i záhad evoluce.

Galerie Kritiků představuje sérii ilustrací díla světoznámého básníka Luise Borgese. Borges byl básník, který věděl, že je třeba vydobít místo zázračným bytostem. Bájná zvířata jako Kraken, Amfisbaina, Bahamaut, Mantichora, Garuda, Borametz, Búráq, Remora jsou v jeho sbírce Fantastická zoologie prostředníky oživujícími mytologii. V jeho díle ožívá hrůznost, imaginace, uchvácení a kolektivní nevědomí starověkých národů. Fantastická zoologie dostala novou podobu, když v roce 1993 fond ekonomické kultury požádal malíře Francisca Toleda, aby ji ilustroval. Vznikla vzájemně se doplňující zoologie. Jména Toledo a Borges od toho roku patří k sobě.

Carlos Monsiváis o malíři napsal: "Toledo formován západní i indiánskou kulturou transformuje své zapotécké dědictví a odvážně je rozšiřuje." Toledo doplňuje park bájných zvířat vlastním bestiářem vepřů, kojotů, želv i leguánů. Bytosti utápějící se v erotických hrátkách na sebe ironicky berou lidskou podobu – bují lidskými gesty i pohlavními údy – ironickou dvojznačností tak připomínají díla surrealistů. Síla děl pramení z nekonečného množství nečekaných, nelogických spojení, metamorfóz lidí a zvířat. Sílu poselství čerpá Toledo nejen ze znalosti mytologie. Je považován za šamana, který zkušeností s šamanstvím a magickými rituály dává svým obrazům sílu. Jeho díla se vyznačují i citlivým využitím přírodních materiálů. Carlos Monsiváis o jeho obrazech řekl, že prezentují "umění i mytologii, bajku i obraz, kolektivní paměť i estetickou halucinaci."

Francisco Toledo, umělec indiánského původu, se narodil v roce 1940 v městě Juchitán. V mládí studoval jen krátce, cestoval po Evropě, poprvé vystavoval v 19 letech. V současnosti jsou jeho díla zastoupena v metropolích, jako je Londýn, Paříž nebo New York. Pro mnohé odborníky je prvořadým žijícím malířem Mexika. Zdaleka však není jen malířem, rytcem, keramikem, designerem tapiserií, vydavatelem - je současně propagátorem kultury i veřejnou osobností, figurující v mnoha hnutích sociálního a politického boje Mexika. Během svého života pomáhal zřídit různé kulturní instituce a neúnavně bojoval za práva indiánů. Zásadně se podílel i na vytvoření politické organizace "Colación Obrero Campesina Estudiantil del Istmo", která má značný význam v politických bojích, odehrávajících se na jihu Mexika.

Výstava je otevřená do 24. 11. 2002 v galerii Kritiků - palác Adria
Praha 1, Jungmannova 31/36 (1. patro), tel: 224 494 205


Eliška Kapounová

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Eliška Kapounová

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz