Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Senát a ekologie – Jak Senát ovlivnil 13 zákonů v letech 2000-2002

18. 10. 2002 - PRAHA [Econnect / Zelený Kruh]

Těsně před volbami do Senátu vydal Zelený kruh informační list "Senát a ekologie". Autoři vybrali nejdůležitější zákony týkající se životního prostředí projednávané v letech 2000-2002 a ukazují, jaká byla role senátorů při jejich projednávání.

Zelený kruh – organizace sdružující 22 environmentálních organizací – sleduje činnost Senátu i dalších zákonodárných orgánů pravidelně a v informačním listu ukazuje, nakolik Senát letech 2000-2002 ovlivnil výslednou podobu 13 zákonů z oblasti ochrany životního prostředí.

Mezi sledované zákony patří vyhlášení NP České Švýcarsko, o odpadech, o geneticky modifikovaných organismech, o geologických pracích, o hospodaření s energií, o posuzování vlivů na životní prostředí, o vodách, o myslivosti, atomový zákon, o obalech, o integrované prevenci, o ochraně ovzduší, o silniční dani.

Senát vrátil návrhy zákonů s připomínkami Sněmovně v osmi případech, z toho však čtyřikrát byl přehlasován. V případě atomového zákona či novely zákona o geologických pracích Sněmovna zamítla změny, které představovaly dílčí vylepšení těchto zákonů – konkrétně šlo o možnost obcí účastnit se správních řízení dle těchto zákonů. "Pouze u zákona o posuzování vlivů na životní prostředí a zákona o integrované prevenci došlo díky Senátu k dílčímu vylepšení konečného znění zákonů z hlediska ochrany životního prostředí," shrnula přínos Senátu pro životní prostředí v minulých letech Zuzana Drhová ze Zeleného kruhu.

Za nejaktivnějšího senátora v oblasti ochrany životního prostředí byla nevládními organizacemi označena Jitka Seitlová (US-DEU), která vystupovala v zájmu ochrany životního prostředí ve výborech i na plénu.

K funkci Senátu informační list uvádí: Zákonodárná moc v České republice náleží Parlamentu, jehož horní komorou je Senát. Senát projednává návrhy zákonů a svým usnesením návrh zákona schvaluje, zamítá nebo vrací Poslanecké sněmovně s pozměňovacími návrhy, případně vyjadřuje vůli nezabývat se jím. Poslanecká sněmovna musí překonat zamítavé usnesení Senátu hlasy nadpoloviční většiny všech poslanců; jinak platí, že návrh zákona nebyl přijat. V případě vrácení návrhu zákona s pozměňovacími návrhy se může Poslanecká sněmovna ztotožnit s návrhem zákona ve znění schváleném Senátem, v opačném případě hlasuje o návrhu zákona v původním znění.

Stejně jako vláda, poslanec či skupina poslanců využívá i Senát oprávnění k podávání návrhů zákonů či dokonce ústavních zákonů. Jejich podání Poslanecké sněmovně předchází proces projednávání návrhu zákona ve výborech a posléze na schůzi Senátu. Teprve při schválení Senátem může být senátní návrh zákona podán Poslanecké sněmovně.

Informační list můžete získat v elektronické podobě od Zeleného kruhu - e-mail: zk@ecn.cz, tel: 222 517 143.

Dalšími publikacemi, které Zelený kruh v minulosti vydal, jsou např. "Ekologické priority pro volby 2002" - seznam 15 ti konkrétních závazků, kterými podle názoru 16 českých ekologických organizací politické strany měly před letošními volbami oslovit voliče. Již po čtvrté v letošním volebním roce také vyšlo hodnocení hlasování jednotlivých poslanců i politických stran Parlamentu ve volebním období 1998-2002 o zákonech a návrzích, které se dotýkají životního prostředí - "Pověz mi, kdo je nejkrásnější IV aneb parlament a životní prostředí v letech 1998 - 2002".


Alena Mejstříková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

Alena Mejstříková

Autorka je redaktorka zpravodajství ECN a koordinátorka projektů.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz