Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

I stromy mají svůj Den

11. 10. 2002 - PRAHA [Econnect]

Příští neděli 20. října oslaví všechny stromy v České republice svůj svátek. Slavit mohou všichni, kteří si uvědomují krásu, význam a výjimečnost dřevin, jež nás obklopují. Jaký způsob oslavy si zvolíme, záleží na každém z nás. Někdo může vysazovat stromy, druhý se kochat jejich jedinečností, třetí třeba daruje peníze. Na formě nezáleží, důležité je zastavit se a uvědomit si, co všechno pro nás stromy znamenají. Inspirací, jak prožít Den stromů, nám mohou být akce Nadace Partnerství, která jich nejen pro tento den mnoho zorganizovala.

Den stromů byl poprvé v České republice slaven v roce 2000. Společně jej na tento den vyhlásili Nadace Partnerství, Národní muzeum v Praze a Botanická zahrada Karlovy univerzity v Praze, aby se tak Česká republika připojila k tradicím oslav Dne stromů, které se slaví v mnoha zemích celého světa. Datum oslav Dne stromů ale není jednotné, odvíjí se od klimatických podmínek v jednotlivých zemích a obdobím, kdy je možné stromy vysazovat. Dvacátý říjen je tedy národním Dnem stromů v České republice.

Bavte se pro stromy!

Přímo na 20. říjen připravila Nadace Partnerství s partnerskými organizacemi řadu akcí nejen v našich hlavních dvou městech, ale například i ve Vysokém Mýtě nebo na Telčsku. Za zmínku stojí například Benefiční koncert pro stromy Hany Hegerové, Zuzany Lapčíkové a jejich hostů. Výtěžek z koncertu bude věnován na podporu výsadby stromů.

Adoptujte strom!

Pokud nenajdete jiný způsob, jak se aktivně podílet na ochraně přírody a výsadbě stromů, můžete prostřednictvím veřejné sbírky Nadace Partnerství "adoptovat strom". Pokud věnujete na konto "Strom života" 200 Kč, stanete se tak symbolickým majitelem stromku. Věnovaných 200,- Kč pokryje náklady na vypěstování jedné sazenice a následnou péči o strom do věku, kdy již bude samostatný. Darovat ale můžete jakoukoliv částku. Každý, kdo podpoří výsadbu stromů, obdrží originální certifikát. Všem dárcům je umožněna aktivní účast při výsadbě. Číslo konta u eBanky, Jánská 1/3, Brno, je 606794001/2400.

Strom roku 2002

Hold stromům se Nadace partnerství rozhodla složit i prostřednictvím celostátní ankety Strom roku 2002, kterou vyhlásila společně s Regionálním sdružením Českého svazu ochránců přírody v Brně. "Cílem ankety je upozornit na potřebnost a význam stromů v našem životním prostředí," říká ředitel Nadace Partnerství RNDr. Miroslav Kundrata. "Nevyhlašujeme stromovou Miss. Chceme především umožnit všem účastníkům soutěže představit svůj nejkrásnější strom a jeho příběh."

Do 31. srpna měla veřejnost možnost posílat svého kandidáta na stromového krále do kanceláře Nadace Partnerství. 9. září porota rozhodla o 12 finalistech nejkrásnějších stromů, které si můžete prohlédnout na stránkách www.stromzivota.cz nebo v časopise Květy. Z těchto kandidátů můžete ještě do 15. října vybrat vašeho favorita na zmíněných stránkách, v časopise Květy nebo písemně na adresu Nadace Partnerství. Vítěz bude vyhlášen 20. října v Praze Na Fidlovačce v rámci Benefičního koncertu pro stromy.

Význam stromů

Stromy jsou užitečné a krásné a na jejich význam by se nemělo zapomínat nejen na jejich svátek 20. října, ale ani po zbytek roku. Proto na závěr pár zajímavostí o stromech.

  • Stromy při fotosyntéze odebírají ze vzduchu oxid uhličitý a vracejí do něj kyslík.
    Stoletý buk tak vydá za jednu hodinu tolik kyslíku, že by stačil k dýchání třem lidem na celý rok. Průměrný strom spotřebuje za svůj život na 24 milionů m3 oxidu uhličitého (CO2 způsobuje oteplování atmosféry Země).
  • Stromy jsou důležitými regulátory teploty a klimatu.
    Jeden hektar lesa odpaří za hodinu až 350 litrů vody. Tím se v parných dnech ochlazuje teplota i o několik stupňů. Tam, kde není dostatek zelených ploch, přestává být městská zástavba prostorem obytným a stává se jen dopravní plochou, na níž nemá chodec ani možnost si odpočinout.
  • Stromy zachycují prach a mikroorganismy.
    Hektar smrkového lesa dokáže vázat až 32 tun popílku, bukový les na téže ploše dokonce dvakrát tolik. Stromy produkují látky zabíjející choroboplodné zárodky podobně jako antibiotika.
  • Stromy snižují hluk
    Až čtvrtina hluku je pohlcována mezi jejich listím. Pásy stromů a keřů kolem silnic tak působí jako protihluková bariéra.
  • Stromy svými kořeny zpevňují půdu.
    Při dešti zadržují vodu jako velká houba a zabraňují tak rychlému odtoku srážek do vodotečí a vzniku povodní.


Martina Sedmidubská

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

Martina Sedmidubská

Redaktorka Econenctu pro oblast životního prostředí.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz