Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Poslanci schválili registrované partnerství

16. 12. 2005 - PRAHA [BBC]

Česká poslanecká sněmovna schválila návrh zákona, který umožňuje lidem stejného pohlaví uzavírat takzvané registrované partnerství. Poslanci o obdobných normách v minulosti hlasovali už čtyřikrát, vždy neúspěšně. Zákon byl schválen především hlasy sociálních demokratů a komunistů. Proti byli jako tradičně lidovci, k nimž se přidala i většina poslanců ODS.

Kritici zákona tvrdí, že registrované partnerství ohrozí postavení tradiční rodiny. Předseda sociálně demokratického klubu Michal Kraus to ale odmítá: "Já si nemyslím, že by tyto věci měly vést k degradaci rodiny, protože každý člověk, který vnímá a chápe rozvoj nebo rozměr rodiny, tak si nemyslím, že by ho mělo nějakým způsobem ohrožovat nebo poškozovat, že dvě osoby stejného pohlaví budou moci mít určité administrativní výhody v tom, že spolu žijí."

Partnerství by se podle zákona, který ještě musí schválit senát a podepsat prezident, mělo uzavírat na matričním úřadě. Zákon partnerům mimo jiné zaručuje právo na informace o zdravotním stavu a právo dědit a ukládá jim vyživovací povinnost.

Paroubkova podpora

K úspěchu návrhu ve sněmovně zřejmě přispěl tlak premiéra Jiřího Paroubka, který doporučil poslancům sociální demokracie, aby zákon podpořili. Pokud by měli vážné výhrady, měli se podle Paroubka zdržet hlasování.

Premiér už v září prohlásil, že přijetí registrovaného partnerství patří k prioritám sociální demokracie. Paroubek údajně na víkendovém jednání špiček strany prohlásil, že ČSSD musí ukázat, že je svobodomyslná strana. ČSSD si od toho podle pozorovatelů slibuje další podporu v nadcházejích volbách.

Další osud návrhu je nejistý, protože ho musí ještě posoudit Senát, kde má ODS nejsilnější pozici.


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Informační partneři Zpravodajství ECN

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz