Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Dny evropského dědictví se letos zaměří na památky v místních pověstech

9. 9. 2002 - PRAHA [Econnect/Radio Praha]

V Ledeburské zahradě pod Pražským hradem byly v pátek odpoledne zahájeny Dny evropského dědictví v České republice. Dny evropského dědictví  se konají od roku 1991 pod záštitou Rady Evropy, která chce jejich prostřednictvím přitáhnout pozornost nejširší veřejnosti k problematice ochrany kulturního dědictví a zlepšit všeobecnou informovanost o jiných kulturách. Oslavy, které jsou spojeny se dny otevřených dveřích v mnoha památkách, se letos uskuteční ve 47 zemích 14. a 15. září. Národním garantem Dnů evropského dědictví v  České republice je Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska.

Rada Evropy vyhlásila pro letošní ročník téma “Evropa - společné dědictví”. Organizátoři Dnů evropského dědictví v České republice si zvolili za doprovodné téma “Památky v místních pověstech”. Spojením hmotného a duchovního kulturního dědictví chtějí přivést veřejnost nejen k návštěvě památek, ale také zvýšit zájem návštěvníků o konkrétní stav a ochranu objektů.

Mnohé z českých památek se však kvůli srpnovým záplavám tradičních Dnů vůbec nezúčastní, nebo divákům nabídnou své památky jen v omezeném rozsahu. Podle předsedy pořádajícího Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska Pavla Horáka jich však bude méně, než to bezprostředně po povodni vypadalo. Ocenil rychlou opravu poničeného Berouna, Písku, Českých Budějovic či Prahy 1. Určitě ale nebude otevřeno na zámcích ve Veltrusích, Liběchově či v Roztokách u Prahy.

Na pomoc památkám postiženým ničivými povodněmi v srpnu 2002 vyhlásilo Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska veřejnou sbírku.


Kateřina Fialová

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Kateřina Fialová

Autorka je kordinátorkou obsahového týmu serveru Econnect. Zajímá se o gender a využití informačních technologií v práci nevládních neziskových organizací.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz