Obliba výrobků Fair Trade v Česku roste
5. 5. 2015 - PRAHA [Econnect]
Podle sdělení ředitelky české pobočky mezinárodní organizace Fair Trade Hany Chorvátové došlo k meziročnímu nárůstu mezi lety 2013 a 2014 ve spotřebě férových výrobků v Česku o 17%. V loňském roce nakoupili Češi tyto výrobky za 203 milionů korun, přičemž 68% tržby je za kávu a 16% za bavlnu. Více než dva miliony korun bylo od nás vyplaceno na sociální příplatek, tedy podporu pro drobné farmáře a jejich zaměstnance. Mezi nejvýznamnější prodejce v ČR patří kavárenské řetězce Tchibo, Starbucks, Mamacoffe či maloobchodní řetězce jako DM.
Ekumenická akademie je jedna z organizací, které u nás výrazně podporují velkoobchod se spravedlivě obchodovaným zbožím. Její vedoucí projektu Za férovou čokoládu! Markéta Vinkelhoferová upozorňuje, že každý Čech sní v průměru šest kilo čokolády za rok, což mírně překračuje světový průměr. Pěstitelé kakaa se přitom často potýkají s extrémní chudobou a na celkových ziscích se podílejí pouhými 6,6% procenta, zatímco obchodníci získávají 44,2%.
60% produkce kakaa pochází z Pobřeží slonoviny a Ghany. A z Pobřeží slonoviny také pochází farmář Fortin Bley, který je v těchto dnech na návštěvě v České republice. Podle jeho názoru je kakao zlato, ale jeho pěstitelé přesto velmi často žijí v chudobě. Novou naději shledává v informovanosti spotřebitelů. "Fair Trade zajišťuje, že pěstitelé i spotřebitelé jsou vítězi. Sociální prémie jsou spravovány demokraticky a cílem je rozvoj komunit. Řešíme tak problémy ve školství, ve zdravotnictví, s pitnou vodou. Fair Trade nám velmi ulevilo," říká Fortin Bley. Jeho družstvo vzniklo v roce 2005 se 301 členy a dnes již sdružuje 659 farmářů, přičemž další na schválení členství čekají. Certifikaci Fair Trade používají od roku 2010 a díky ní získali nové obchodní partnery, například Nestlé. Úzce spolupracují s Foundation ICI, která prosazuje zákaz dětské práce. Pro vesnické komunity jde o novinku a hlavním důvodem dětské práce je chudoba. V případě zjištění dětské práce se snaží dětem zajistit podmínky pro školní docházku. Potýkají se však i s dalšími problémy. Farmy tradičně vlastní muži, kteří někdy odmítají dát odměnu manželce. Proto existuje program na pomoc ženám, třeba na zřízení vlastní zahrady nebo školné pro děti. Zajišťují také pracovní vybavení pro mladé pracující. Budují a obnovují školy, dávají dětem školní pomůcky nebo jim zařizují vystavení rodných listů (to je podmínkou přijetí do školy). Mezi další příklady patří programy proti negramotnosti či výstavba základních hygienických zařízení - záchodů. Děti to mají někdy i dvacet kilometrů do školy. Jsou proto budována ubytovací centra s hernami a zajištěním stravy.
Fortin Bley věří, že se nenaplní katastrofické scénáře, podle nichž v roce 2020 už nebude mít kakao kdo pěstovat. Jde o hrozbu reálnou, protože mezi mladou generací probíhá vysídlování venkova. Přesto pan Bley na vlastním příkladu ukazuje, že návrat k tradiční obživě je možný. Sám pracoval ve městě jako knihovník a obchodník s cigaretami, ale po smrti rodičů se vrátil na rodnou farmu. Nelituje toho a jeho přátelé ho obdivují.
9. 5. 2015 se u příležitosti Světového dne Fair Trade uskuteční řada akcí. Od 10 do 15 hodin proběhne slavnost fairtradového a lokálního jídla a pití Férová Letná v Letenských sadech v Praze. V řadě měst také proběhne piknikový happening Férová snídaně.
Michal Štingl