Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Sbírka pro Chile končí, vybrané peníze budou věnovány na lesní školku

20. 9. 2005 - PRAHA [Econnect / ČSOP]

Celkem 63 000 korun se podařilo získat ve sbírce pro chilský park Torres del Paine. Sbírka Českého svazu ochránců přírody (ČSOP) má pomoci obnově parku, postiženého v únoru tohoto roku požárem vzniklým neopatrností českého turisty. Požáru padlo za oběť téměř šestnáct tisíc hektarů parku. Sbírka byla dnes uzavřena.

"Vybrané peníze budou poukázány na účet našeho velvyslanectví v Chile. Odtud budou předány místním organizacím, které se obnovu parku starají. Výtěžek z naší sbírky půjde na konkrétní účel – školku," uvedla Marcela Mikesková z Českého svazu ochránců přírody.

V parku Torres del Paine při únorovém požáru plameny zasáhly několik pastvin v oblasti Laguna Azul a následně se vinou vysokých teplot a silného větru, který dosahoval rychlosti až stovky kilometrů v hodině, rychle rozšířily i do vnitřních částí parku. Nejpostiženější byly oblasti Laguna Azul, Laguna Cebolla a Cascada Paine.

Odhaduje se, že obnova lesních porostů si vyžádá celkem 4,5 milionu dolarů. Český svaz ochránců přírody se rozhodl, že vybrané peníze půjdou na školku, ve které se budou pěstovat nové sazenice pro zničený park.

Ochránci přírody uvádějí, že spálená společenství menších rostlin, tedy traviny a křoviny, jsou schopná regenerovat sama bez vnějšího zásahu, ale na obnovu zničeného lesa bude potřeba přibližně dvou miliónů sazenic stromů. "Práce na obnově lesa by měly trvat až do roku 2017, další století potrvá, než se les dostane do původního stavu," předpokládá Marcela Mikesková.

S produkcí a výsadbou sazenic je potřeba začít co nejdříve. Ochránci přírody v Chile proto doporučují vznik nové školky, ve které by se sazenice stromů pěstovaly zrychleným způsobem. "Český svaz ochránců přírody se rozhodl věnovat místním ochráncům výtěžek sbírky Chile 2005 právě pro tuto školku," uzavírá Marcela Mikesková.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz