Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Nejabsurdnější pokusy na zvířatech připomínají aprílový žert

1. 4. 2015 - Praha [Svoboda zvířat/Econnect]

Podle poslední statistiky bylo v roce 2011 v EU použito téměř 11,5 milionu tzv. laboratorních zvířat. Podle Barbory Bartuškové Večlové z organizace Svoboda zvířat, která v ČR zastupuje ECEAE, počet zvířat a následující příklady experimentů ukazují, že pokusy na zvířatech jsou v mnoha případech zcela zbytečné a nesmyslné.

„Analýza letos a loni publikovaných vědeckých článků, kterou provedla ECEAE, opět ukázala, že se pokusy na zvířatech provádějí i v případech, kdy jsou již k dispozici mnohem spolehlivější údaje z výzkumu u lidí. Ukazuje se tak, že úřady povolují i naprosto nesmyslné projekty. Pro zvířata, která kvůli nim trpí, to bohužel není vtip,“ říká Bartušková.

Svoboda zvířat poukazuje nejen na aspekty etické, ale i vědecké.
„Mezidruhové rozdíly v anatomii a fyziologii jednotlivých živočišných druhů znemožňují spolehlivě přenést výsledky z pokusů na zvířatech na člověka,“ dodává Bartušková.

Zde jsou příklady pokusů na zvířatech provedených v posledních letech v EU:

1. Testování cigaret (Belgie)
Cílem bylo porovnat bezpečnost nového typu cigaret „kretek“ (druh cigaret z Indonésie) oproti konvenčním cigaretám. 560 potkanů bylo drženo uvnitř trubek a nuceno vdechovat různé koncentrace cigaretového kouře 6 hodin denně po dobu 90 dní. U zvířat byl zaznamenán úbytek váhy a příznaky zánětu a předrakovinné změny v čumácích a plicích. Na konci experimentu byla všechna zvířata zabita a jejich plíce byly analyzovány při pitvě.

2. Vliv alkoholu na plod (Itálie)
Cílem pokusu bylo zjistit vliv alkoholu na mozkové buňky u novorozených potkanů. Ti byli odděleni od matek a umístěni do komor, kde byli nuceni dýchat 3 hodiny denně po dobu 3 měsíců alkoholové výpary. Některým potkanům v narkóze vpravili injekce s chemikáliemi přímo do mozku a 4 dny na to byli zabiti. Ostatní potkani byli také zabiti a jejich mozky pitvány.

3. Špatné dětství vede k onemocnění dásní (Norsko)
Záměrem studie bylo zjistit, zda stres v raném stádiu života zvyšuje riziko onemocnění dásní. Novorození potkani byli odděleni od matek a ponecháni osamoceni v klecích tři hodiny denně po dobu dvou týdnů. Ve stáří 13 týdnů vědci změřili úroveň jejich úzkosti na vysoké otevřené plošině. O týden později jim dali sedativa a okolo jejich stoliček byla uvázána nit, aby se vyvolalo onemocnění dásní. O tři týdny později byla všechna zvířata usmrcena setnutím hlavy a jejich zuby zkoumány.

4. Dlouhodobé následky nikotinu (Švédsko)
V této studii šlo o zjištění dlouhodobých následků nikotinu na mozek. 30 potkanů bylo studováno po dobu 9 měsíců. Injekčně jim byl patnáctkrát během více než 3 týdnů podáván nikotin. Následovala sedmiměsíční doba nepřijímání nikotinu a poté potkani opět dostávali injekce nikotinu denně po dobu jednoho týdne. Zvířata podstupovala každý týden behaviorální testy (sledující chování zvířat), během nichž byla 30 minut uvnitř krabice a byl monitorován jejich pohyb. Všechna zvířata byla na konci experimentu zabita a jejich mozky pitvány.

5. Stanete se po víkendovém opíjení impulzivnějšími? (Velká Británie)
Skupinám 24 dospívajících myší byl čtyřikrát během 2 dnů injekčně přímo do žaludků aplikován alkohol (aby tak byla napodobena situace opíjení o víkendu). Potom byla myším omezována potrava, aby se o 85 % zredukovala jejich váha. Myši poté podstoupily behaviorální testy, které zahrnovaly „myší gamblerský úkol“ za kapku mléka jako odměnu, aby se zjistilo, zda je víkendové opíjení udělalo impulzivnějšími.

6. Co se stane, když přestanete cvičit? (Velká Británie)
Cílem bylo zjistit, co se stane, když člověk po období intenzivního tréninku přestane cvičit. Potkani byli nuceni běhat na speciálních motorizovaných běžeckých pásech, které dávaly malé elektrické šoky, kdykoliv zvířata zkusila zastavit nebo odpočívat. Potkani museli pokračovat v běhu, přičemž se pásy pohybovaly stále rychleji a byly čím dál strmější, dokud nebyla zvířata vyčerpána. Po tomto čtyřtýdenním intenzivním tréninku následovala další čtyři týdny pauza. Pak musela zvířata opět na pásy. Některá zvířata také dostávala dvakrát denně injekce do břišní dutiny. Po skončení pokusu byli potkani zabiti a pitváni.

7. Stárnutí lemurů (Francie)
41 myších lemurů (malé opice) různých věkových kategorií muselo každý den po dobu osmi týdnů podstupovat sérii behaviorálních testů. Cílem bylo zjistit, zda se stárnoucí lemuři chovají podobně jako stárnoucí lidé. V průběhu testů vědci odhadovali paměť, fyzickou sílu a stupeň úzkosti u opic. Během jednoho testu se zvířata musela držet na hladkém válci, dokud se neunavila a nespadla. Při jiném testu zvířata běhala na běžícím páse, který se pohyboval stále rychleji, dokud nespadla.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Informační partner oblasti Životní prostředí

Ekolist
Deník o životním prostředí

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz