Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - kultura
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Struny podzimu lákají na improvizaci v perské hudbě a klenot seznamu UNESCO

22. 10. 2014 - PRAHA [Econnect/Struny podzimu]

Na další z výletů do vzdálených hudebních krajin zve už tento čtvrtek 23. října festival Struny podzimu. V příhodném prostoru Pražské křižovatky vystoupí jeden z nejvýznamnějších představitelů současné perské hudby Hossein Alizâdeh, virtuózní hráč na setar a tar, komponista a propagátor tradiční hudby. Společně s brilantním perkusionistou Pejmanem Hadadim chystají pro návštěvníky Strun podzimu meditativní hudební exkurzi na Blízký východ plnou úchvatných improvizací.

„Na Strunách podzimu budeme plně improvizovat a posluchači mohou náš koncert vnímat jako kontinuální skladbu a nikoli sled kratších kusů, z nichž každý má předvídatelný konec,” vysvětluje Hossein Alizâdeh.

Hossein Alizâdeh a Pejman Hadadi si společně podmanili Evropu i USA. Například Washington Post jejich společné vystoupení ocenil slovy: „Alizâdeh za doprovodu Pejmana Hadadiho dokáže z tradičních struktur a motivů perské klasické hudby vystavět uvolněný proud hudební spontaneity.“ Hossein Alizâdeh byl dokonce třikrát nominován na cenu Grammy.

Perská klasická hudba podléhá sice pevnému tradičnímu řádu, který je pro hudebníka zavazující, zároveň je však hudební přednes založen na osobní tvořivosti a citu. Studium perské hudby je i proto velmi náročné. Sbírka „radif“ zaznamenávající melodie tisícileté hudební perské tradice je od roku 2009 na seznamu kulturního dědictví lidstva UNESCO. Na koncert v tuto chvíli zbývají poslední vstupenky za 190 Kč. Více informací na www.strunypodzimu.cz.

Hossein Alizâdeh je celosvětově uznávaným hráčem na setar, čtyřstrunnou loutnu s dlouhým krkem, a šestistrunný tar. Hudební vzdělání získal na teheránské univerzitě pod vedením těch nejlepších mistrů, ale i v Berlíně při studiu kompozice a muzikologie. Začínal jako sólista a dirigent v orchestrech v Teheránu a do Evropy se poprvé dostal jako člen orchestru slavného švýcarsko-francouzského baletního choreografa Maurice Béjarta. Je zakladatelem uznávaných souborů Aref a Hamavayan. „Alizâdehův tar dokáže nádherně vytáhnout pomalé pasáže a rozdmýchat melodii tremolovým vybrnkáváním nebo přesnou a ráznou rytmičností,” ocenily jeho umění The New York Times.

Pejman Hadadi je proslulý zcela novým způsobem hraní na tombak, stěžejní bicí nástroj v perské hudbě. Alizâdehovy improvizace obohacuje o jedinečný svět nových zvuků. „Hraje na svůj tombak střídavě klepáním konečky prstů a cvakáním nehtů, jako by škrtal sirkou,” napsaly britské Timesy. Pejman Hadadi se učil hrát na tombak od svých desíti let. Od roku 1990 žije v USA, kde dvakrát po sobě získal cenu za hudební virtuozitu od nadace Durfee. Kritika ho označuje za nejlepšího íránského hráče na perkuse, který žije na Západě. Je členem uznávaných souborů Zarbank či Dastan.

Struny podzimu již tradičně přinášejí tu nejvyšší kvalitu z oblasti jazzu, world music i vážné hudby. Posluchači v programu najdou tradiční prověřené interprety i neobvyklá kreativní spojení a žánrové přesahy. Ve své druhé polovině přivítají například fenomenálního klavíristu Brada Mehldaua s mandolínovým virtuózem Chrisem Thilem, fascinujícího jihoafrického zpěváka a trumpetistu Hugha Masekelu či první dámu současného andaluského flamenka Estrellu Morente. Závěrečnou tečku za letošním ročníkem napíše klubová noc SPOTLIGHT s magickou show britského tria Young Fathers, LOW či Taylorem McFerrinem.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz