Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Sanitka R-R bude na Festivalu sociálních služeb testovat veřejnost na HIV

5. 6. 2013 - PRAHA [ROZKOŠ bez RIZIKA]

„O nebezpečí HIV/AIDS se v posledních letech u nás mluví méně, přestože se situace spíše zhoršuje. Zatímco v roce 2011 bylo zachyceno 153 nových případů, v loňském roce šlo už o 212 případů. Proto jsme se rozhodli nabídnout lidem v rámci Festivalu sociálních služeb bezplatné veřejné testování na HIV. Zájemci a zájemkyně mohou přijít do naší sanitky 7. června kdykoliv mezi 10. – 12. a 13. – 16. hodinou,“ uvedla Veronika Berková, zdravotní pracovnice hradeckého týmu R-R.

Kde bude probíhat testování veřejnosti?
Testování bude probíhat v sanitce R-R, která bude zaparkovaná před areálem hradecké univerzity poblíž ulice Hradecká. „Kromě testování budeme lidem nabízet i poradenství k bezpečnějšímu sexu a informační materiály,“ dodala Veronika Berková.

ROZKOŠ bez RIZIKA testuje veřejnost několikrát ročně. Pravidelně se například účastní prosincové akce AIDS DAY. A kdo na testování chodí? „Někdy se promiskuitně chovají lidé, kteří mají za s sebou několikaletý vztah a po jeho rozpadu se rozhodnou si užívat. Bohužel jsou zvyklí na sex bez ochrany a někdy ho tak praktikují i u nových partnerů. Když se pak v nějakém vztahu zase ustálí, tak k nám zajdou na testy. Další skupinou jsou třeba muži, kteří si občas „odskočí“ do nočního klubu, a pak mají strach, aby neohrozili svou rodinu“ doplnila Veronika Berková.

Proč se nechat otestovat?
Testování je určeno především pro lidi, kteří si nejsou jistí svým zdravím. „Testování na HIV doporučujeme všem, kteří měli v poslední době rizikový sexuální styk. Nechat otestovat by se měli i lidé před začátkem nového partnerského vztahu. Testování má ale smysl až po dvou nebo lépe tří měsíční době od rizikového chování. Do té doby je infekce neprůkazná,“ řekla terénní pracovnice R-R Markéta Klejnová.

Co ukazují čísla za loňský rok?
Z údajů za loňský rok vyplývá, že došlo k nárůstu podílu žen u nově zachycených případů HIV a to z 8,5 % v roce 2011 na 12,7 %. Zvýšil se také počet cizinců, který se přibližuje třiceti procentům z celkového počtu nově zachycených. Průměrný věk nakažených je 34 let. Polovina lidí s nově zachycenou infekcí HIV uvedla jako své obvyklé bydliště Prahu. Další informace najdete ve Zprávě o výskytu a šíření HIV/AIDS za rok 2012: http://www.szu.cz/uploads/documents/CeM/HIV_AIDS/rocni_zpravy/2012/Tiskova_zprava_NRL_AIDS_20130128.pdf

Festival sociálních služeb se koná už po páté a má název „Poznejme se navzájem“. Smyslem festivalu je zvýšit povědomí široké veřejnosti o poskytovaných sociálních službách ve městě Hradec Králové. Vstupné je pro všechny návštěvníky zdarma. Akce se uskuteční na místě mezi Univerzitou Hradec Králové a Studijní vědeckou knihovnou od 10. do 19. hodiny.

ROZKOŠ bez RIZIKA existuje již přes dvacet let. Cílem sdružení je prevence, diagnostika a léčba sexuálně přenosných infekcí a snížení negativních sociálních důsledků spojených s provozováním prostituce. Cílovou skupinou jsou osoby s rizikovějším sexuálním chováním a životním stylem. Jedná se převážně o ženy poskytující placené sexuální služby. V současné době má R-R tři pobočky, devět týmů pracujících ve dvanácti krajích České republiky a k dispozici mobilní ambulanci s malou gynekologickou ordinací. Sdružení pravidelně pořádá akce pro veřejnost, např. AIDS day, kdy nabízí poradenství a testování na HIV zdarma, připravuje besedy, přednášky, ale i divadelní představení. Více na www.rozkosbezrizika.cz.

Činnost hradeckého týmu R-R pro rok 2013 podpořily Královéhradecký kraj a v rámci projektu Nový start aneb Ze sexbyznysu na trh práce Evropský sociální fond prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a ze státního rozpočtu České republiky.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz