Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - kultura
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Na pomník zabitým cyklistům se za týden sešlo 150 tisíc. Přispěje i primátor

24. 1. 2013 - PRAHA [Econnect/Auto*Mat]

Za pouhý týden od vyhlášení veřejné sbírky se na transparentním účtu iniciativy Auto*Mat shromáždilo přes sto padesát tisíc korun. Lidé skládají peníze na pomník zakladateli cyklistického hnutí Janu Bouchalovi a dalším cyklistům, která v Praze srazila auta. Do celkové částky dvou set tisíc, která je potřebná na nákup materiálu a výrobu pomníku, tak už mnoho nechybí. Finanční příspěvek přislíbil i pražský primátor Bohuslav Svoboda.

„Děkujeme všem lidem, kdo na pomník Janu Bouchalovi a dalším zabitým cyklistům přispěli. Jsme ohromeni rychlostí, s jakou na bankovním účtu přibývají peníze,“ řekla Tereza Vohryzková z iniciativy Auto*Mat. Podle ní dosud není jasná přesná cena díla, a sbírka proto stále pokračuje. „Pokud bychom vybrali více peněz, než kolik bude pomník skutečně stát, část peněz vrátíme dárcům, nebo je s jejich souhlasem využijeme k jinému účelu,“ dodala Vohryzková.

Unikátní pomník zabitým cyklistům vyroste ještě letos na nábřeží Kapitána Jaroše, kde bezohledný řidič před šesti lety smrtelně zabil propagátora městské cyklistiky Jana Bouchala. Dílo známého sochaře Krištofa Kintery nazvané „Bike to Heaven“ bude tvořit stříbrná lampa pouličního osvětlení, po níž jede vzhůru bicykl. Světla i jízdní kolo se budou ve větru pomalu otáčet.

„Pomník bude připomínat nejen propagátora městské cyklistiky Jana Bouchala, který zde zahynul, ale všechny cyklisty zemřelé v pražských ulicích. Bude smutnou výstrahou pro případné další zmařené životy," uvedl primátor Prahy Bohuslav Svoboda. „Protože bych měl jako primátor jít příkladem, na pomník sám přispěji. Rozdíl mezi vyměřenou částkou za pokutu mé chyby v majetkovém přiznání a maximem, které mohu dostat, a které činí 50 tisíc korun, pošlu sbírkám na cyklistický pomník Jana Bouchala a Centra Paraple,“ uvedl primátor.

Sloup k výrobě pomníku darovala Kooperativa Uhlířské Janovice. Kolo věnoval Bajkazyl, bezplatně je opískovala firma Štěrba a instalaci provede zdarma Eltodo. Také sochař Krištof Kintera pracuje bez nároku na honorář. K úhradě materiálu, postříbření sloupu, jeho dopravy do Prahy a produkčních nákladů potřebuje Auto*Mat sehnat zhruba dvě stě tisíc korun.

Veřejná sbírka na pomník Janu Pupovi Bouchalovi (1975 - 2006) a všem cyklistům, kteří zemřeli v pražských ulicích. Číslo transparentního účtu: 2100063331/2010.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz