Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Největší slídilové v našem soukromí za rok 2012 odhaleni!

17. 1. 2013 - PRAHA [Econnect/Iuridicum Remedium]

Důvodem pro udělení ceny Ministerstvu práce a sociálních věcí za projekt “sKarty” je vedle nešťastného spojení identifikační a platební funkce zejména fakt, že databáze osob, kterým má být sKarta vydána, byla ze strany MPSV předána soukromé bance – České spořitelně. “MPSV se v minulém roce obzvláště činilo a vedle sKarty můžeme vzpomenout i problematickou databázi žadatelů o sociální dávky nebo podporu další, tentokrát zaměstnanecké kartě v závěru roku,” uvedl Jan Vobořil z IuRe. Ze zaslaných nominací byla také vybrána Nebezpečná nová technologie používána českými zimními středisky ke sledování lyžařů. Ve snaze zabránit přeprodávání permanentek a skipasů přistoupili někteří provozovatelé lyžařských areálů k zavedení nového kontrolního systému. Ten shromažďuje osobní údaje lyžařů, a to zejména fotografie obličeje a údaje o výšce.

V dalších kategoriích zvítězili Praha 13 za dlouhodobou snahu o osazení svého území co největším počtem bezpečnostních kamer (Dlouhodobý slídil), Microsoft za projekt šmírování domácností prostřednictvím zařízení Kinect (Firemní slídil), Ruská federace za plány na monitorování a ovlivňování obsahu sociálních sítí a cenzuru internetu (Slídil mezi národy), EU za legislativní aktivity vedoucí k zavedení systému eCall (Právní norma Velkého bratra) a Zdeněk Ondráček, bývalý vyšetřovatel Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality Policie ČR, za své výroky ve svém článku na serveru Česká pozice.cz týkající se prospěšnosti policejních analýz DNA. Ondráček ve svém článku například píše, že: “Každý slušný občan nemá problém s odběrem vzorku své DNA a jeho kriminalistickým zkoumáním, které jednoznačně potvrdí, že on pachatelem není.” “Tento výrok vychází z častého názoru, že kdo nic špatného nedělá, nemá se čeho bát a měl by se v prospěch státních orgánů vzdát svého soukromí nejlépe zcela. Zejména ve spojení s nedostatečně regulovanou oblastí policejního využívání tak citlivého nosiče informací, jako je DNA, porota tento výrok jednoznačně určila jako vítězný,” dodal Jan Vobořil.

Pozitivní cenu za ochranu soukromí letos získal publicista Jiří Peterka za svoji dlouholetou přednáškovou a publikační činnost věnovanou tématům spojeným s ochranou informačního soukromí. “Pan Peterka přispívá svými velmi fundovanými články a přednáškami již řadu let k šíření povědomí o nebezpečích, které pro naše soukromí mohou mít znamenat technologie zejména ve spojení se staronovými snahami o ovládání druhých,” uzavřel Vobořil.

Soutěž Big Brother Awards se hlásí k odkazu slavné knihy George Orwella 1984 a poprvé proběhla ve Velké Británii v roce 1998. V současnosti se koná ve více než desítce evropských zemí a má za cíl upozornit na rizika, která ohrožují soukromí občanů. V České republice byla soutěž poprvé uspořádána v roce 2005 a pořádá ji nevládní organizace Iuridicum Remedium.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz