Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

TV-Turnoff Week: Dokážete se týden obejít bez televize?

27. 4. 2005 - PRAHA [Econnect]

Tento týden se milióny lidí po celém světě rozhodli dobrovolně nezapínat svoji televizi. A někteří se zase rozhodli s pomocí speciálního dálkového ovladače aspoň na chvíli zastavit všudypřítomné televizní vysílání ve veřejných prostorech. Od 25. dubna do 1. května totiž probíhá kampaň TV-Turnoff Week (Týden bez zapnuté televize), kterou zorganizovali aktivisté z TV-Turnoff Network, White Dot a známé anti-konzumní organizace Adbusters.

„Pro většinu lidí se sledování televize stalo základní aktivitou. Pokud nemá člověk co na práci, má tendenci se dívat na televizi. A když s nimi o tom mluvíte, obvykle zaujmou velmi obranný postoj. Přitom pokud osm hodin spíte a osm hodin pracujete, tak pak věnujete polovinu svého volného času televizi,“ říká David Burke, zakladatel organizace White Dot, která organizuje protest ve Velké Británii.

Organizace – pojmenovaná po bílém bodu, který se objevuje na obrazovce těsně předtím než zhasne – má motto: „Vypni televizi, jdi ven a začni žít!“ Letos se TV-Turnoff Week uskuteční už po jedenácté. V loňském roce se podle odhadu zúčastnilo jen ve Spojených státech aktivit na podporu kampaně zhruba 7,6 milionů dětí a dospělých. Kromě Spojených států probíhají aktivity také v Austrálii, Brazílii, Velké Británii, Kanadě, Japonsku, Tchaiwanu, Itálii, Mexiku a dalších zemích.

Zatímco Spojené státy mají prvenství ohledně hodin strávených před televizí, obliba tohoto média stále roste i v ostatních zemích. S tím se také zvětšují obavy rodičů, učitelů a lékařů, kteří mají za to, že čas strávený před obrazovkou nahrazuje široké množství jiných zdravějších aktivit jako např. čtení, sport či čas strávený s rodinou a přáteli.

Průměrné americké dítě sleduje televizi tři hodiny denně a další dvě hodiny stráví u videa nebo počítače při dívání na filmy nebo hraní her. To tedy znamená, že američtí školáci stráví více času před obrazovkou televize než ve školní učebně.

„TV-Turnoff Week nabízí ideální způsob, jak mohou děti a dospělí získat zpět čas strávený před obrazovkou,“ tvrdí výkonný ředitel TV-Turnoff Network Frank Vespe. „A co je důležité, pro většinu lidí se účast na této akci stává odrazovým můstkem k trvalé změně: začnou omezovat svůj čas strávený před obrazovkou, budou více přemýšlet výběrem programu a nechají si více času na aktivity bez televize.“

Aktivisté však pouze nevybízí k vypnutí vlastní televize, ale rozhodli se také ke svérázné přímé akci. Pomocí speciálního ovladače totiž chtějí ve vybraných veřejných prostorách jako jsou restaurace, hospody či letištní haly vypínat nepřetržitě běžící televizory, které považují za rušivý a neodůvodněný vpád do lidského soukromí. Ovladač stojí 10 USD a dá se objednat na webových stránkách Adbusters.

„Jak se můžeme bránit? Dříve jsme televizory rozbíjeli, vylepovali po školách a kancelářích letáky, vysílali reklamy a dělali pouliční divadlo proti televizi. Letos jsme přišli s něčím mnohem lepším. TV-B-Gone je dálkový ovladač, který vám umožní vypnout jakoukoliv televizi. Je to bez diskuse vynikající zařízení, které vám umožní si vzít zpět veřejné prostory,“ říkají aktivisté z Adbusters.


Tomáš Tetiva

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

28. 4. 2005
4. 5. 2005
5. 5. 2005
7. 5. 2005
14. 10. 2009

O Autorech

Tomáš Tetiva

Autor je redaktorem Econnectu. Zaměřuje se na oblast kultury, globalizace a zodpovědnosti korporací.

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz