Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Sambasunda Quintet přivezou do mrazivé Prahy hudbu z tropické Indonésie

3. 2. 2012 - PRAHA [Econnect/Respect Music]

Indonéský soubor Sambasunda Quintet se představí v úterý 7. února v pražském Paláci Akropolis. Soubor z univerzitního města Bandungu ze západní Jávy hraje fúzi různých indonéských žánrů a jeho ústředním nástrojem je citera kacapi tvarem připomínající obrovský model námořní veslice, která má ovšem místo vesel ladící kolíčky. Koncert se uskuteční v rámci cyklu koncertů Respect Plus.

Indonésie má vlastní tradici umělecké hudby, která se ale od klasiky jiných asijských regionů (Indie, Čína, Korea) podstatně liší: dá se na ni totiž tančit. Hudba gamelanů, elitních orchestrů indonéské aristokracie, pronikla do Evropy poprvé na Světové výstavě v Paříži koncem 19 století. Tehdy inspirovala Clauda Debussyho, později americké minimalisty i Briana Ena. Autentické ansámbly ale vyjíždějí do světa jen zřídka, Samba Sunda hrála například na festivalech Roskilde a Rudolstadt roku 2003.

Sestavu vede skladatel a multiinstrumentalista Ismet Ruchimat, který před třiceti lety založil dnes legendární Jugala Orchestra, a je pilířem hudební scény v indonéském univerzitním městě Bandungu. Sambasunda vydala tři mezinárodní a deset lokálních alb. Z virtuozního jádra původně sedmnáctičlenného ansámblu vznikl Sambasunda Quintet, inspirovaný nabídkou německé hudební přehlídky KlangKosmos, v jejímž rámci skupina odehrála 23 koncertů a natočila album s renomovaným producentem Colinem Bassem (Camel, 3 Mustaphas 3), které právě vychází. Pětičlennou sestavu tvoří obrovitá, model lodi připomínající citera kacapi, housle, flétna, unikátní laděné bicí kendang i zcela mimořádná zpěvačka a tanečnice Rita Tila. Rozhodně ta nejzajímavější skupina, která zatím z Indonésie přišla.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz