Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Děti z Dobré Vody se zapojily do plánování budoucí podoby obce

5. 2. 2009 - TOUŽIM [Econnect]

Děti z Dobré Vody u Toužimi v těchto dnech malují svou představu přeměny obce, kde žijí. Díky iniciativě občanského sdružení Český západ se tak zapojily do projektu Společně v Dobré Vodě, jehož cílem je na základě představ a přání místních obyvatel zvelebit svépomocí tři veřejná prostranství v Dobré Vodě. Práce dětí budou představeny 14. března 2009 v Dobré Vodě na veřejném setkání občanů.

Projekt počítá s obnovou tří míst. Prvním z nich je prostor před panelovým domem, kde žije početná romská komunita. Dalším je prostor v blízkosti historického centra obce, kde nyní stojí kamenná studna, a posledním je prostor u smírčího křížku na okraji obce. „Děti se na malování rozdělily do tří skupinek, z nichž se každá věnuje právě jednomu z míst,“ říká Lucie Psohlavcová, která s dětmi v Českém západu pracuje. „Chceme, aby místa namalovaly tak, jak by se jim v budoucnu líbila. Děti také vymyslely jména pro patrony, jež jednotlivá místa chrání. Jsou jimi víla, skřítek a prapodivný zvířecí tvor. Ty pro děti namalovaly jejich maminky. Na dětech pak bylo, aby vymyslely legendu o tom, jak se patroni na místa dostali a jakým způsobem je chrání. V rámci keramického kroužku budou děti tyto patrony tvořit z hlíny,“ doplňuje Lucie Psohlavcová.

Všechny práce dětí budou představeny 14. března 2009 na prvním veřejném plánovacím setkání v Dobré Vodě. Při tomto setkání budou mít všichni obyvatelé obce i další zájemci příležitost přímo na jednotlivých místech vyjádřit své nápady na to, jak by tato místa mohla v budoucnu vypadat. Zohlední se také nápady dětí. Během setkání se účastníci dohodnou na nejdůležitějších změnách jednotlivých míst a předají vše architektovi. Ten podle nich vytvoří konkrétní návrh. Na základě konečného návrhu pak začnou společné brigády obyvatel Dobré Vody, které budou probíhat až do října letošního roku. V říjnu pak budou nově upravená místa slavnostně otevřena.

Projekt Společně v Dobré Vodě podpořila Nadace České spořitelny skrze Nadaci VIA částkou 200 000 Kč. Realizátory projektu jsou občanské sdružení Český západ, osadní výbor Dobré Vody, domovní výbor panelového domu a všichni obyvatelé obce – děti i dospělí. Partnery projektu jsou město Toužim, které projekt podporuje, umožňuje jeho propagaci v místním tisku a souhlasí s jeho realizací na pozemcích města, dále Klášter Nový Dvůr, který prostřednictvím Nadace Znovuzrození projekt spolufinancuje a rovněž souhlasí s jeho realizací na svých pozemcích, stejně jako pan Josef Kříž a paní Anna Radová, kteří souhlasí s realizací projektu na svých pozemcích. Více informací o projektu mohou zájemci najít na internetových stránkách www.cesky-zapad.cz nebo na veřejných vývěskách v obci.

Občanské sdružení Český západ působí v romské komunitě v Dobré Vodě u Toužimi. Zde nabízí nebo zprostředkovává zaměstnání, pořádá vzdělávací a rekvalifikační programy, organizuje volnočasové aktivity pro děti i dospělé, zajišťuje individuální doučování dětí, poskytuje sociální služby a zapojuje občany do veřejného života. Mezi největší úspěchy sdružení patří výrazné snížení nezaměstnanosti v Dobré Vodě. Principem práce Českého západu již od roku 2002 je, že nedělá práci za druhé, ale snaží se o podporu samotných členů komunity takovým způsobem, aby naopak dokázali své osobní i společné problémy řešit vlastními silami a postupně uměli brát své životy do vlastních rukou.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz