Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Nadace Adra chce ocenit statečné občany

5. 9. 2007 - PRAHA [Econnect]

Dnes startuje projekt Nadace ADRA Hrdinové mezi námi spojený s udělením Ceny Michala Velíška. Nominován pro ni může být každý, kdo v uplynulém roce zachránil lidský život nebo zdraví a není profesionálním záchranářem, policistou nebo lékařem. Nominační formulář je dostupný ke stažení na www.nadace-adra.cz.

,,Cenu Michala Velíška jsme udělili poprvé v loňském roce. Vzhledem k pozitivním ohlasům jsme se letos rozhodli vytvořit ucelený projekt. Jeho smyslem je hovořit o problému násilí a učit se na něj reagovat, zviditelnit postoje slušnosti a statečnosti, které by měly patřit k základním projevům našeho chování. Součástí je ale také hlubší analýza příčin, které vedou lidi k lhostejnosti a brání jim poskytnout v kritických situacích pomoc druhým, “ uvedl Vítězslav Vurst, předseda správní rady Nadace Adra.

Projekt Hrdinové mezi námi zahrnuje čtyři oblasti. První, s názvem Slušnost a povinnost, zjišťovala, nakolik lidé vědí, jak bránit sebe či jak se chovat v krizových situacích ohrožujících život a zdraví. Výzkumná agentura Datamar tak realizovala výzkum Vy a násilí, který ukázal, že lidé příliš dobře neznají možnosti obrany. “Celá jedna třetina populace vnímá celkové klima v České republice spíše jako nebezpečné,” podotkla Lenka Mlynářová, ředitelka agentury Datamar.

Druhá část projektu, Pomoc a Lhostejnost, pak pracuje s výsledky výzkumu a upozorňuje na konkrétní možnosti obrany. Začne 13. září v Praze na Karlově náměstí dobročinným koncertem. Koncert připomene smrt Michala Velíška, který byl v tento den na Karlově náměstí zabit, když bránil napadenou mladou ženu. Informační kampaň o možnostech obrany v případě napadení směřuje i na děti, proto na koncertě vystoupí mj. Petr Bende a David Spilka. “Smyslem koncertu je výzva: Nějak se chovejme, nějak jednejme,” doplnil Vurts.

Listopad přinese třetí část projektu s názvem Važme si hrdinů. Prostřednictvím pořadu TV Nova Na vlastní oči bude společnost seznámena s příběhy pěti osob nominovaných na Cenu M. Velíška. Samotné vyhlášení pak proběhne 13. prosince během semináře Braňme se násilí. Témata diskuze tvoří především otázky právní ochrany jedince v případě napadení. Seminář Braňme se násilí je součástí čtvrté stejnojmenné části projektu.

“Největší chybu uděláme, když nebudeme dělat nic. Násilí totiž roste nezávisle na našich přáních,” uzavřel Vítězslav Vurst.

Nadace ADRA je nevládní neziskovou organizací, která se zaměřuje na poskytování humanitární a sociální pomoci v zahraničí i v České republice. Kromě pomoci při mimořádných událostech (živelné pohromy, válečné konflikty) realizuje i dlouhodobé rozvojové projekty (podpora vzdělání, zaměstnání...).


Kateřina Wechová

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

Informační partneři Econnectu pro sociální oblast

Infoposel
Infoposel
Romano Vodi
Romano Vodi - informační portál provozovaný sdružením Romea

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz