Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Společnost spojuje úcta k Boženě Němcové

20. 2. 2007 - PRAHA [Radio Praha]

Na poslední únorový den (28. 2. v 17 hodin) plánuje Společnost Boženy Němcové přednášku Praha doby Boženy Němcové 1848-1860 v dílech dobových malířů a grafiků – mimo jiné o dobové architektuře, pražských pobytech spisovatelky či o tom, jak na Prahu nahlížely významné osobnosti, které do ní přijížděly. Součástí přednášky bude promítání výtvarných děl, například Josefa Šembery, Vincence Morstadta, Rudolfa von Alta, Jana Minaříka či Eduarda Gurka.

Obdiv k osobnosti a dílu Boženy Němcové spojuje členky a členy společnosti nesoucí její jméno již od roku 1932, kdy organizace vznikla. U jejího zrodu stály významné osobnosti jako Václav Tille, F. X. Šalda či Albert Pražák. První předsedkyní byla Anna Marie Tilschová, ve výboru působily také senátorka Františka Plamínková a poslankyně Milada Horáková, obě později popravené. První dotací v částce 100 tisíc korun obdařil společnost T. G. Masaryk. Činnost společnosti byla potlačena v letech 1943-1944, a to v důsledku stupňovaného nacistického teroru. Poslední předrevoluční předsedkyní byla Jarmila Lormanová. Po její smrti převzala předsednické křeslo filmová dokumentaristka Olga Sommerová.

Ta je v současné době čestnou předsedkyní, výkonnou ředitelkou je Iva Brothánková. „Do společnosti jsem vstoupila před čtyřmi lety. Hlavním důvodem byla velká náklonnost, kterou k Boženě Němcové chovám jako k ženě, spisovatelce a jako k člověku,“ řekla Brothánková gitĚ.

Společnost pořádá nejrůznější zajímavé akce. Ty jsou různorodé. Kromě té avizované v úvodu článku se v úterý 30. ledna na Vyšehradském hřbitově kupříkladu uskutečnila vzpomínka 187. výročí narození i 145. výročí úmrtí spisovatelky.

V rámci organizace se také například diskutuje nad současnými zpracováními spisovatelčina života. Za zmínku stojí třeba nedávno do pražských kin uvedený německý film A tou nocí nevidím ani jedinou hvězdu. A jaké na něj panují názory ve Společnosti Boženy Němcové? „Jsou slyšet i výhrady, a to především kvůli historickým nepřesnostem (viz například scéna plesu organizovaného hraběnkou z Kounic na počest Němcové a Babičky, kde se sejdou v jedné chvíli různí osudoví muži života Boženy Němcové....). Někomu vadí také přílišná intimnost, která je ve filmu zobrazena. Já osobně film považuji za dobré umělecké dílo,“ uvedla pro gitU členka společnosti Monika Horáková.

Tak jako i mnohé jiné organizace se také Společnost Boženy Němcové potýká s nedostatkem financí. Platících členek a členů má totiž jen kolem třiceti. Webové stránky proto společnosti hradí jedna z mála sponzorek (a sponzorů) – firma Chytka.net. Stát se součástí organizace je přitom jednoduché – stačí dovršit věku patnácti let (mladší zájemkyně a zájemci jsou v pozici čekatelů a čekatelek). Po dosažení plnoletosti je jedněmi z mála povinností placení odsouhlaseného členského příspěvku (300 Kč – standard, 200 Kč – studentky/studenti, důchodkyně/důchodci a ženy na rodičovské dovolené) či plnění zadaných úkolů. Přitom se předpokládá, že členky a členové budou společnost podporovat ve všech oborech její činnosti a aktivně se zúčastňovat jejích akcí.


Andrea Cerqueirová

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz