Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Nová evropská petice: Stop testování toxicity na zvířatech

21. 5. 2004 - PRAHA [Nadace na ochranu zvířat / Econnect ]

Evropská koalice pro zastavení pokusů na zvířatech (ECEAE) zahájila petici za zřízení samostatného fondu, který bude sloužit k dalšímu vývoji a hodnocení metod testování toxicity chemických látek bez použití zvířat. K petiční akci se připojila také Nadace na ochranu zvířat.

„Testy na zvířatech jsou kruté, neopodstatněné a nelze podle nich spolehlivě předpovídat škodlivost chemikálií pro lidi. Vývoj nezvířecích alternativ k testům na zvířatech a jejich rychlé zavedení do praxe se musí stát prioritou,“ stojí v textu petice. Evropský fond pro testování toxicity bez použití zvířat je proto dle koalice nezbytným krokem v tomto postupu.

Podle Nadace mohou programy testování toxicity (jako například program obsažený v Bílé listině o budoucí politice chemických látek, navržený Evropskou komisí, podle kterého má být přetestováno okolo 30 000 stávajících chemických látek) buď velmi výrazně zvýšit počet zvířat použitých v testech toxicity, anebo – pokud bude dostatečná politická vůle - mohou být příležitostí k zavedení testů, které nejsou založeny na použití zvířat.

Odborné studie ukazují, že testy na zvířatech mohou být nahrazeny moderními a humánními alternativami. V rámci současného režimu testování je podle odhadů organizace BUAV (Britský svaz za zrušení vivisekce) při testování každého výrobku určeného pro široké užití použito až 2 123 zvířat. Odhaduje také, že pro nové otestování 30 000 stávajících chemických látek, které chce provést Evropská komise, bude potřeba 12,8 milionu zvířat. Toto číslo stoupne až na 50 milionů, když se započítají také zvířata nově narozená při reproduktivních studiích.

Testy toxicity na zvířatech jsou podle BUAV často mnohem pomalejší, než jejich ekvivalenty bez využití zvířat. Například test karcinogenity založený na pokusech na zvířatech trvá 5 let, test bez využití zvířat by mohl být validován do dvou let a přináší výsledky do několika týdnů.

V roce 1993 Evropský parlament hlasoval pro ukončení testování kosmetiky na zvířatech a zakázal prodej kosmetických výrobků testovaných na zvířatech od roku 1998. Měly být vyvíjeny a zaváděny testy, ale kvůli nedostatku finančních zdrojů se nestala tato oblast prioritou.

Další prodleva je podle ECEAE nepřijatelná. Vyloučení testů toxicity na zvířatech a jejich nahrazení alternativami bez zvířat je uskutečnitelné a z etického hlediska naprosto zásadně významné. Je třeba přijmout dobře koordinovaný postup, na který bude vyčleněno dostatek finančních prostředků. Zřízení Evropského fondu pro testování toxicity bez použití zvířat je proto nezbytným požadavkem.

Petici můžete také podepsat on-line na www.eceae.org (v nabídce „How you can help“ - „Sign our petition“)


Lubomíra Chlumská

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz