Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Tibetskou vlajku dnes vyvěsí o čtvrtinu více radnic než vloni

10. 3. 2004 - PRAHA [Econnect]

Na 233 radnicích v celé České republice, od Bechyně až po Železný brod, bude dnes vztyčena tibetská vlajka jako připomínka pětačtyřicátého výročí povstání Tibeťanů proti čínské okupaci. K mezinárodní akci, kterou u nás pod názvem Vlajka pro Tibet organizuje sdružení Lungta, se letos poprvé připojí například hlavní město Praha, Zlínský kraj, radnice v Strakonicích, Rožnově pod Radhoštěm, Litomyšli, Klatovech nebo Sokolově. „Tibetská vlajka bude vlát nejen ve velkých městech, ale i v malých obcích, například ve vesničce Sudějov na Kutnohorsku s 60 obyvateli nebo ve Studeném v Orlických horách,“ uvedl předseda Lungty Ľubomír Sklenka.

Organizátoři letos znova zaznamenali nárůst oproti loňskému počtu radnic, magistrátů, úřadů a krajů, které se k akci Vlajka pro Tibet připojily; vloni visela tibetská vlajka na 186 místech, letos je jich o čtvrtinu víc. „Kromě toho budou tibetské vlajky viset na dalších veřejných budovách, například na kostele Českobratrské církve evangelické v Jablonci nad Nisou, zámku v Mníšku pod Brdy, hradě Točník, Filozofické fakultě Ostravské univerzity, Gymnáziu Lesní čtvrť ve Zlíně nebo městské knihovně v Rožnově pod Radhoštěm. Doprovodné kulturní akce - koncerty, výstavy, přednášky, besedy a podobně - se uskuteční ve více než 30 místech České republiky,“ uvádí sdružení Lungta.

Například berounská radnice se po své loňské premiéře k této symbolické podpoře tibetského lidu připojila na základě iniciativy Dobročinného spolku Lomikámen. „Byli jsme velice potěšeni, když se nám v minulých dnech radnice Města Beroun sama ozvala se zájmem tibetskou vlajku opět vyvěsit,“ řekl člen spolku Tomáš Sklenička. „Naše občanské sdružení na měsíc březen navíc připravilo další doprovodný program týkající se Tibetu. V rámci tohoto bloku mohou lidé shlédnout čtyři filmové dokumenty, které jsou výpověďmi z různých oblastí života Tibeťanů. Nejzajímavější akcí bude dle mého názoru přednáška Ľubomíra Sklenky z občanského sdružení Lungta, které se již několik let angažuje v oblasti práv a svobod tibetského lidu a to nejen osvětovou činností, ale také aktivním zapojením přímo v tibetských klášterech,“ upřesnil Sklenička.

Připravují se však také akce protestního charakteru. Jednou z nich je demonstrace před velvyslanectvím Čínské lidové republiky v Praze, kterou na dnešek svolala česká pobočka mezinárodní organizace pro lidská práva Amnesty International. Shromáždění s cílem vyjádřit nesouhlas s porušováním lidských práv v Tibetu bude zahájeno v 16 hodin. „Součástí akce bude napsání, veřejné přečtení a následné předání protestního dopisu čínským zastupitelům a zapálení svíček za vězně svědomí, kteří zemřeli v tibetských věznicích. V dopise bude popsáno několik konkrétních případů porušování lidských práv v Tibetu,“ informoval zástupce pražské skupiny AI Martin Kryl.

Už na včerejšek pak sdružení Lungta a Olympic Watch uspořádala shromáždění na podporu tibetského politického vězně Tändzin Deleg Rinpočheho. Ten byl v roce 2002 v přímém rozporu s mezinárodními právy a úmluvami v neveřejném procesu nespravedlivě odsouzen k trestu smrti a zbavení politických práv s tím, že rozsudek má být vykonán v dubnu tohoto roku. Akce Světlo pro Tändzin Deleg Rinpočheho měla za cíl v řadě měst České republiky upozornit na případ, v němž byli zastrašováni i ti, kdo by projevili byť jen snahu dvaapadesátiletého buddhistického učitele podpořit, a jehož obětí se již stal také jeden ze žáků odsouzeného. Byl popraven v lednu loňského roku. „Rozsudek odsoudili představitelé demokratických vlád a řada nevládních organizací zabývajících se ochranou lidských práv. Evropský parlament jednomyslně schválil rezoluci, v níž vyzval čínské úřady, aby proces okamžitě revidovaly. Amnesty International a organizace na podporu Tibetu podaly žádost o nový proces a účast nezávislých právních zástupců. Soud provincie S`čchuan návrh zamítl s odůvodněním, že obvinění už právní zástupce mají,“ uvádějí organizátoři. Proces, který následoval, se konal za zavřenými dveřmi, a rozsudek potvrdil. Tändzin Deleg Rinpočhe má být popraven příští měsíc.


Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

Zprávy z Infoservisu společnosti Člověk v tísni

Infoservis

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz