Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Dobrovolníci z celého světa v těchto dnech pomáhají s obnovou památek ČR

5. 8. 2003 - [Econnect / Radio Praha]

Na mnoha místech naší republiky se v průběhu letních měsíců sjíždějí v rámci pracovních táborů – tzv. workcampů dobrovolníci z celého světa, aby pomáhali se záchranou a obnovou místních památek, či přírody a zároveň tak zajímavě strávili svůj prázdninový čas v mezinárodní společnosti. Tradičním organizátorem takových projektů s dobrovolníky v ČR i v zahraničí je Sdružení dobrovolných aktivit Inex, tábory spolupřádají vždy také místní sdružení které se záchranou památek či ochranou přírody dlouhodobě zabývají. Často přispívá také obec. V příštích dvou týdnech se konají hned tři tábory, které přispějí k záchraně našeho kulturního dědictví – v Holešově na Zlínsku, v Červené Řečici na Pelhřimovsku a v Černošíně u Tachova.

Na zámek v Červené Řečici přijeli dobrovolníci z celého světa

Na zámek v Červené Řečici na Pelhřimovsku přijeli dobrovolníci z Jižní Koreje, Japonska, Francie, Itálie a Česka. V příštích dvou týdnech zde budou pomáhat s dostavbou hřbitovní zdi kolem kostela Božího těla, s terénními úpravami a úklidem. Jeden z dobrovolníků je geodet, ostatní jsou většinou vysokoškolští studenti. Všichni pracují v Červené Řečici jen za "byt a stravu". Na nákladech mezinárodního projektu se podílí kromě sdružení Inex také místní Spolek na záchranu památek červenořečických. Na úpravách zámku a jeho okolí je čeká denně šest hodin práce. Za dva týdny by tak zámek měl být připraven na sedmý ročník tradičního festivalu Slámování, který se zde uskuteční od 15. do 17. srpna.

Holešovský židovský hřbitov zachraňuje mezinárodní brigáda

V pondělí dorazili první pracovníci mezinárodního tábora také do Holešova na Zlínsku, kde budou do 15. srpna čistit židovský hřbitov od náletových dřevin, kosit trávu a pomáhat se záchranou památek. Studentka judaistiky z pražské Karlovy univerzity začne s dokumentací náhrobků. Třetího ročníku tábora se účastní mladí lidé z Francie, Itálie, Německa, Británie a Česka. Tábor pořádají pražské Sdružení dobrovolných aktivit Inex a brněnská Židovská obec, která hradí náklady.

Poprvé se stane součástí mezinárodního setkání Festival židovské a izraelské kultury v holešovské Šachově synagoze. Připravila jej s městským kulturním střediskem holešovská společnost Judaica. Do 10. srpna vystoupí skupiny Suriel a Nigun z Prostějova a Kostelce u Holešova, na náměstí se představí taneční soubor Rut. Zájemci mohou zhlédnout film Schindlerův seznam, chystají se přednášky o židovském náboženství a historii Židů na Moravě.

V Černošíně dobrovolníci mapují a restaurují sakrální památky

V pondělí byl zahájen čtrnáctidenní mezinárodní dobrovolnický tábor - workcamp také v obci Černošín. Posláním projektu je zmapování, zdokumentování a případné restaurování drobných sakrálních památek, umístěných v katastru obce Černošín. Tábor společně pořádají občanské sdružení INEX - Sdružení dobrovolných aktivit, občanské sdružení Pomozme si sami, Mikroregion Konstantinolázeňsko a obec Černošín.

Zúčastní se jej 13 dobrovolníků z Belgie, Francie, Itálie, Irska, Japonska, Kanady, Korey a Španělska, kteří jsou ubytováni v základní škole v Černošíně. V průběhu tábora se uskuteční také setkání s veřejností. Potrvá do 18. 8. 2003. Další informace o možnosti návštěvy tábora lze získat na telefonu 603 356 438.


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz