Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Čápici Kateřinu zastřelili u řeky Indus

6. 3. 2003 - PRAHA [EkoList]

Miroslav Bobek, který se spolu s fotografem Khalilem Baalbakim a ornitologem Lubošem Peškem vypravil objasnit, proč se odmlčel Kateřinin vysílač, dnes na tiskové konferenci líčil dobrodružnou a často velice nebezpečnou cestu za tajemstvím Kateřinina úmrtí. Celou expedici se podařilo zorganizovat za pomoci místní organizace WWF Pakistan, která je podle slov Miroslava Bobka na evropské úrovni a v Pákistánu vlastně supluje úlohu státu v ochraně přírody. "To, že zde působí WWF a má takový vliv na ochranu životního prostředí, tuto zemi v mých očích nesmírně povyšuje," řekl doslova Bobek a dodal, že osud Kateřiny se pro místní WWF stal impulsem k tomu, aby se o problematiku tažných ptáků a jejich ochrany začal intenzivněji zajímat.

Kateřinin batůžek se podařilo vypátrat pomocí signálu z její vysílačky, signál vycházel z jedné usedlosti poblíž řeky Indus. Po složitém vyjednávání se expedice dozvěděla o Kateřinině osudu: místní chlapec ji zahlédl s asi padesáti jinými čápy u řeky, chlapec se vypravil pro svého příbuzného, který pak Kateřinu zastřelil.

Podle Miroslava Bobka je pozitivní informace, že zde byli spatřeni i jiní čápi černí, svědčilo by to o tom, že se Kateřina před cestou přes hory připojila k menšímu hejnu. Z tohoto poznatku dále vyplývá, že její poněkud překvapivá cesta přes vysoké pohoří Karakoram je zřejmě běžně používaná trasa. Jak řekl Lubor Pešek, členové expedice původně očekávali, že ptáci hory spíše obletí přes Afghánistán, ale ukázalo se, že mohou překonat i vysoká pohoří.

"Tato trasa však není pro ptáky nijak bezpečná, po celém území Pákistánu hrozí velké nebezpečí, že je někdo zastřelí," řekl Bobek a dodal, že zbraň má v Pákistánu snad každý. Proto je podle Bobka důležité, že v oblasti působí organizace WWF Pakistan, které se podařilo zmírnit lov ptáků a pomocí osvěty se snaží chránit před lovci především chráněné či vzácné ptáky, jako je právě čáp černý nebo jeřáb a omezit lov na běžné kachny.

Po té, co se podařilo expedici vypátrat okolnosti Kateřininy smrti, rozhodli se její členové vypravit za pomoci organizace Člověk v tísni do sousedního Afghánistánu, kde v horách zahynul i druhý z trojice čápů, Petr. K místu, odkud přišly poslední signály z Petrovy vysílačky, se expedice dostala pouze na vzdálenost dvaceti kilometrů, pak ale nebezpečí nášlapných min či konfliktu s místními válečníky cestu ukončilo. Je však velmi pravděpodobné, že i čáp Petr zahynul lidskou rukou.

Poslední z čápů, Roman, je pravděpodobně již na cestě zpět na Sibiř k řece Ob, kde na podzim minulého roku Nová Odysea začala. Příští rok chystají organizátoři opět označit tři čápy černé ze stejné oblasti a pokračovat tak v projektu.

Projekt Nová Odysea se snaží zmapovat migrační trasy tažných ptáků, Africká Odysea se věnovala čápům černým z Evropy, kteří zimují v Africe, Nová Odysea se zaměřila na ptáky ze Sibiře. Projekt zastřešuje Český rozhlas spolu s Akademií věd a Zooparkem Chomutov. Podrobné informace o projektu Nová Odysea naleznete na www.rozhlas.cz/odysea.

Článek jsme převzali se svolením redakce on-line deníku EkoList po drátě. Ukázkový výtisk tištěné verze časopisu si můžete objednat zde.


Martin Mach

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

Informační partner oblasti Životní prostředí

Ekolist
Deník o životním prostředí

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz