Výdaje zákazníků za biopotraviny loni vzrostly na 350 milionů Kč
3. 7. 2006 - PRAHA [Radio Praha]
Tuzemská spotřeba tak představuje jen tři až čtyři procenta ve srovnání s průměrem spotřeby na obyvatele původní patnáctky zemí EU. Značnou část spotřebitelů odrazuje od biopotravin jejich vysoká cena. Například vejce z ekofarem jsou až o 250 procent dražší proti obyčejným vejcím na pultech supermarketů. U mouky činí tento rozdíl téměř 600 procent.
Podle odhadu svazu však budou ceny biopotravin klesat, a to hlavně díky větší produkci, snižování logistických nákladů a hlavně vyšší konkurenci na trhu. Vyšší ceny tohoto zboží se odrážejí ve složení zákazníků. Jde hlavně o matky s dětmi, lidi s vyššími příjmy, například manažery, vysokoškolské studenty a cizince z vyspělých zemí.
Ke konci loňského roku se ekologickým zemědělstvím zabývalo celkem 829 ekologických farem. Jejich počet tak meziročně klesl o sedm. Snížila se i plocha půdy, kterou obdělávají, a to o víc než 8300 hektarů. Byl to první pokles obdělávané plochy od roku 1995. Podíl této půdy na celkové zemědělské půdě klesl na 5,98.
Podle svazu se tak zdá, že nárůst podílu ekologicky obdělávané půdy do roku 2010 na deset procent je neuskutečnitelný. O tomto nárůstu přitom v roce 2004 rozhodla vláda, když přijala Akční plán rozvoje ekologického zemědělství. V tuzemsku působí dva velkoobchodníci a přibližně sedm distributorů biopotravin.