Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Mezinárodní soudní tribunál bez české účasti

11. 4. 2002 -, Econnect

Ve čtvrtek 11.dubna by mělo deset zemí podepsat na půdě Organizace spojených národů ratifikační listiny o zřízení Mezinárodního trestního tribunálu (ICC) v Haagu. Podmínka pro vznik této instituce, která byla stanovena na Římské mezivládní konferenci v červenci 1998 a která požaduje ratifikaci nejméně 60 států, tak bude splněna. Od 1. července 2002 by proto měl Mezinárodní trestní tribunál formálně zahájit svou činnost.

Úkolem stálého trestního dvora bude soudit pachatele nejvážnějších trestných činů – genocidy, zločinů proti lidskosti a válečných zločinů. Dosud existovaly pouze ad hoc tribunály, např. pro bývalou Jugoslávii nebo Rwandu. Na rozdíl od Mezinárodního soudního dvora, který řeší spory mezi státy, bude mít Mezinárodní trestní tribunál pravomoc soudit jednotlivce.

Tribunál bude sloužit jako poslední instance v případech, ke kterým nemají jurisdikci národní soudy. Státy, které ratifikovaly zakládací listiny, se zavazují k předání všech svých občanů, kteří se na jejich území dopustily uvedených zločinů podle mezinárodního práva, ovšem pouze v případech, které doporučí tribunálu Rada bezpečnosti OSN.

Přestože statut Mezinárodního trestního tribunálu ratifikovala většina zemí Evropské unie, Polsko, Maďarsko, Slovensko, Rakousko, Jugoslávie, Rumunsko, Bulharsko, ale i takové státy jako Kambodža nebo Niger, český podpis pod zakládacími listinami zatím chybí. Česká republika sice podepsala kladné stanovisko členských a kandidátských států Evropské unie, ve kterém je vyjádřena podpora pro vznik tohoto soudu, ministerstvu zahraničních věcí se však zatím nepodařilo prosadit potřebné legislativní změny. Česká republika tak přišla o možnost zúčastnit se zakládajícího shromáždění a podílet se na klíčových rozhodnutích, např. na schvalování rozpočtu soudu. Zároveň je vyloučena nominace českého zástupce do tohoto významného soudního orgánu.

Mezinárodní trestní tribunál bude tvořit 18 soudců zvolených na 9 let, tým prokurátorů a tým vyšetřovatelů. Soud nebude přímou součástí OSN, bude se zodpovídat pouze státům, které ratifikovaly statut. Jurisdikce tohoto soudu není retrospektivní, posuzovat proto bude moci jen činy spáchané po dni, kdy smlouva o vzniku tribunálu vstoupí v platnost.

Michaela Klečková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

21. 5. 2006
21. 5. 2006

O Autorech

Michaela Klečková

studentka žurnalistiky na FSV UK, v Econnectu je na stáži v rámci programu Nadace VIA

Informační partneři Zpravodajství ECN

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz