Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - regionální rozvoj
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > tiskové zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Naučte se vařit „po našem“

11.10.2016
Hostětín [ZO ČSOP Veronica]
Autor: Hana Machů, tel: 739569264

Sezónně a regionálně – tak se vaří v Hostětíně, jehož ekologické Centrum Veronica je vyhlášené svým přístupem nejen k životnímu prostředí, ale také ke stravování. Vaří se tam totiž s využitím biopotravin a velký důraz se klade i na místní zdroje. Momentálně si tam můžete pochutnávat například na pokrmech z dýní či červené řepy, které byly právě sklizeny z přírodní zahrady. Hostětínští vás zvou na sobotu 15. října 2016 – přijeďte, naučíme vás vařit „po našem“.
„Po našem“, nebo také „z našeho“, to znamená ze surovin, které právě v této době nabízí náš region“, objasňuje organizátorka kurzu vaření, Zdeňka Psotová. Je čerstvě sklizeno, takže v Centru Veronica na stůl přicházejí čerstvá mrkev, petržel, zelí, červená řepa či tolik oblíbená dýně – plodina mnoha možností.
V kurzu vaření se bude připravovat například pečená dýně s ovčím sýrem, polévka z pečené dýně, mrkvový dort, petrželový chlebíček, bramborový salát se sušenými rajčaty a další dobroty ze surovin nakoupených v regionu. Kromě přípravy chutných pokrmů pod vedením paní Jany Otrubové se účastníci se dozvědí i to, kde v regionu nakoupit kvalitní maso, zeleninu bez chemie či čerstvé mléko.

„Tím, že v Centru Veronica vaříme s využitím biopotravin a sezónních a regionálních potravin, snižujeme zátěž na životní prostředí, především z dopravy. Lidé by se měli naučit jíst tak, jak to bylo běžné v minulosti – to, co získají z blízkého okolí. Dnešním problémem je, že lidé neví, kam mohou chodit nakupovat kvalitní suroviny. I na to jsme mysleli a pozvali jsme na kurz regionálního zemědělce, pana Víta Janíčka ze Šumic, který dodává zeleninu nejen nám, ale v tzv. bedýnkovém systému zásobuje již více než desítku rodin z regionu.“, objasňuje Psotová.
Na listopad chystají v Hostětíně další kurz, který bude tentokrát zaměřen na zpracování jehněčího masa. Oba kurzy vaření z regionálních potravin se konají, díky projektu, který je finančně podpořen z Ministerstva zemědělství.
Na kurzy vaření se lze přihlásit na e-mailu zdenka.psotova@veronica.cz nebo na telefonu 572 630 670. Cena kurzu je 600 Kč.
Odkaz na akci: http://hostetin.veronica.cz/vareni-po-nasemu-i

Projekt je realizován s finanční podporou Ministerstva zemědělství.


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
NAVRCHOLU.cz Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz