Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Hnutí Duha: Zelená úsporám může jet dál

7. 2. 2011 -, Econnect/Hnutí Duha

Hnutí Duha apeluje na ministra životního prostředí, aby začal urychleně pracovat na pokračování Zelené úsporám pro letošní rok. Úspěšný program na zateplování domů by měl uspokojit všechny své současné zájemce o zdravé bydlení a menší účty za teplo. Dle aktuálních zpráv v médiích se Ministerstvo životního prostředí rozhodlo zastavit program Zelená úsporám z důvodů předčasného vyčerpání prostředků.

Ekologická organizace navrhla vládě, aby nenechávala v nejistotě domácnosti, jež si chtějí zateplit domy a díru v Zelené úsporám překlenula finanční injekcí z výnosů ČEZ.

Úspěšný program Zelená úsporám snižuje dovoz zemního plynu z Ruska i závislost na uhelných dolech. Zateplování budov je také bezkonkurenčně nejlevnější řešení, jak snížit emise skleníkových plynů. Zamezení emisím jedné tuny oxidu uhličitého v českých podmínkách přinese podle typu budovy čistý zisk 50–100 €/tCO2.

Hnutí DUHA prosazuje, aby ministři v příštích letech vložili do pokračování Zelené úsporám peníze z aukcí povolenek ke znečišťování, které si budou kupovat uhelné elektrárny, hutě, chemičky a jiné velké podniky. Ale dražby začnou až za dva roky. Ekologická organizace proto navrhla, aby bezprostřední nedostatek prostředků – předběžné odhady mluví o pěti miliardách korun – pokryla jednorázová investice z dividend ČEZ.

Martin Sedlák z Hnutí DUHA řekl: „Koncem úspěšné Zelené úsporám by si vláda dala vlastní gól. Vyhodila by tím z okna šanci na snížení závislosti spotřeby uhlí a plynu na vytápění. Desetitisíce žádostí o podporu potvrzují, že jde o výborně vymyšlený, úspěšný a populární program. První rok a půl ukázal, že tak lze snížit naši závislost na ruském plynu i povrchových uhelných dolech a rodiny ušetří tisíce korun ročně.“

„Jedinou podstatnou chybou Zelené úsporám je málo peněz, a to i přes dílčí problémy s administrací programu, které lze navíc vyřešit. Vláda nesmí nechávat domácnosti v nejistotě. Měla by rychle oznámit, že do programu doplní další prostředky a umožní, aby zateplování domů pokračovalo. Právě do Zelené úsporám by měly jít výnosy z aukcí povolenek ke znečišťování. Díru do doby, kdy začnou, by měla vláda pokrýt injekcí z letošní dividendy ČEZ.“

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Související odkazy
Hnutí Duha

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost v EU - návod k použití

http://obcan.ecn.cz/eu
Občanská společnost
Praktické informace jak využít občanská práva v Evropské unii Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz